Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Sommarpratare på Violfestival

Özz Nûjen - dragplåster på Violfestival

Publicerad 20 augusti 2013
Förstora bilden - Lisette_Bergman_Martina_Marku_2013-08.jpg

Lisette Bergman och Martina Marku hoppas på mycket folk till lördagens Violfestival i Laholm.

En av årets sommarpratare, Özz Nûjen, är det stora dragplåstret på Violfestivalen i Laholm den 24 augusti.
- Özz budskap, alla är olika men ändå lika, stämmer väl överens med festivalens grundtanke, säger fritidsledarna Lisette Bergman och Martina Marku.

Hans humoristiska och spirituella sätt att förmedla detta på tilltalar också fritidsledarna. Och vem har inte skrattat med denne svensk-kurdiske ståuppkomiker under hans många framträdanden, men också fått sig en och annan tankeställare bland skrattsalvorna.

Det fick också fritidsledarna när de såg honom på Ungdomstyrelsens rikskonferens i Stockholm tidigare i år. Budskapet kombinerat med hans invandrarbakgrund fick dem att bums tänka på honom som medverkande på årets upplaga av Violfestivalen – den tredje i ordningen.

Började som gårdsfest

Festivalen började som en gårdsfest i de invandrartäta bostadsområdena runt Violvägen, ett led i att öka integrationen mellan laholmarna. Redan i fjol var festivalen mycket mer än en gårdsfest. Och i år hoppas fritidsledarna, som arrangerar tillställningen, att den ska bli bredare än någonsin.

Mycket talar också för det. Redan invigningen ger festivalen extra krydda, ett sambatåg runt området. Det följs av flera framträdanden på scenen: bollywooddans, zumbadans, parkour (en slags träningsform), bolltrixaren Emil Jylhänlahti och arabisk sång.

Mat från olika kulturer

Men det är inte enbart på scenen det händer något denna eftermiddag och kväll. Runt om i området erbjuds aktiviteter av olika slag. Besökarna ges bland annat möjlighet att pröva danser som framförts på scenen, testa parkour och slagverk. Och inte behöver man lämna festivalområdet för en kurrande mage. Mat från olika kulturer dukas upp på borden.

- Med detta upplägg hoppas vi att besökarna stannar inom området under hela arrangemanget. Dessutom hoppas vi att utbudet ska vara tillräckligt brett för att samla alla åldrar och kommuninvånare från hela kommunen, säger Lisette och Martina.

Synpunkter från besökare

Programutbudet bygger till stor del på synpunkter från förra årets besökare. Via snabbenkät tyckte unga och vuxna till om festivalen. Här utkristalliserades 2013 års inriktning. Tillsammans med många engagerade ungdomar har sedan fritidsledarna jobbat vidare med det slutgiltiga innehållet. Många av ungdomarna är också engagerade under festivaldagen bland annat med ljud och ljus och som presentatörer av artisterna.

Engagemanget av Özz Nûjen kostar förstås en bra slant. För att ro detta i hamn har arrangörerna jagat sponsorer – med stor framgång. Av den totala budgeten på 50 000 kronor svarar de för halva beloppet. Resterande hälft kommer från olika fonder.

- Det är verkligen roligt att så många vill vara med och stötta festivalen, säger de båda fritidsledarna.

Klicka på länken till höger för att ta del av hela programmet. Özz Nûjen står på scenen klockan 18.30.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 20 augusti 2013

Dokument