Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Spirande medborgarförslag

Snart öppnas koloniområde i Laholm

Publicerad 15 mars 2013
Förstora bilden - LUG_2013_03_koloni.jpg

Området mellan Gullregnet och kyrkogården i Laholm är en idealisk plats för ett litet koloniområde, säger Tirtha Rasaili, Susanne Peter och Karin Gunnarsson. Kanske väcks även odlarintresset hos Susannes son, Philipp.

När vintern ger vika för våren förverkligas Karin Gunnarssons medborgarförslag. På den öppna platsen mellan bostadsområdet Gullregnet i Laholm och kyrkogården öppnas då ett litet koloniområde med odlingar i pallkragar.

Karin Gunnarsson bor i bostadsrättsföreningen Gullregnet på Margaretagatan. Utrymmet på hennes balkong är minimalt. Några möbler är allt som får plats. Att odla något stannar vid en förflugen tanke.

Såg med "nya" ögon

Men en dag för snart två år sen såg hon med ”nya” ögon på den öppna platsen vid flerfamiljshuset. Här skulle man ju kunna skapa ett litet koloniområde, tänkte hon. Tanken blev ett medborgarförslag. Servicenämnden var positiv men ville att verksamheten skulle organiseras genom en förening.

Då kom föreningen ”Laholm utan gränser” in i bilden. I fjol åkte företrädare för föreningen tillsammans med Karin Gunnarsson till Ängelholm för att titta på ett liknande koloniområde med pallkragsodlingar.

- Det inspirerade oss. Människor från olika kulturer träffades och pratade om odlingar av olika slag. Utbytte erfarenheter och delade med sig av sina grödor, säger Tirtha Rasaili, etableringssamordnare på Laholms kommun.

- Det kändes direkt att detta också var något för oss i Laholm, inflikar Susanne Peter, ordförande i ”Laholm utan gränser”.

Kommunen hjälper till

Området vid Gullregnet har plats för ett 30-tal pallkragar. Laholms kommun tillhandahåller pallar, pallkragar, enklare jord och ställer en vattentank på platsen. Föreningen åtar sig att hålla rent och snyggt.

Stefan Persson, parkansvarig på Laholms kommun, välkomnar initiativet.

- Laholm har förvisso ingen kolonitradition, men jag tror att detta kan slå väl ut. Dessutom ligger koloniodling i tiden. Folk vill gärna odla något eget, säger han.

Hittills har ett 15-tal personer anmält sig. Intresserade kan höra av sig till:

Laholm utan gränser
E-post: laholmutangranser@gmail.com

Susanne Peter
Tfn: 076- 212 43 55

Tirtha Rasaili
Tfn: 070- 206 98 96

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 25 mars 2013