Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Stadsparken tävlar på Elmia

Stadsparken i prestigefylld final

Publicerad 13 augusti 2013
Förstora bilden - Stefan_persson_2013_nr1.jpg

Stefan Persson, parkansvarig i Laholms kommun, är rejält stolt över att Stadsparken med närmare 120 olika arter nominerats till tävlingen Park Inspira på Elmia i Jönköping.

Stadsparken i Laholm fångar mångas ögon. Än fler blir det sista veckan i september. Då deltar parken i tävlingen Park Inspira på branschmässan för grönytor och utemiljöer på Elmia i Jönköping.
- Att bli nominerad är lika stort som att gå till final i en gren under friidrotts-VM, säger Stefan Persson, parkansvarig på Laholms kommun.

Park Inspira är en ny utmärkelse med syfte att bevara och stärka intresset för svenska offentliga parker. Eftersom tävlingen är helt ny och lanserades först i slutet av maj var det knappt om tid med anmälan.

Stefan Person befarade därför att hans anmälan om deltagande kom in för sent. När detta nålsöga passerats väntade han med spänning på nästa, att bli nominerad. Till det krävdes bland annat en park som ”stack ut”.

- I juryn letade vi efter bidrag som hade något unikt över sig. Dessutom bedömde vi rofylldhet, artrikedom, rymd, skötsel och underhåll, samt egenskaper och insatser som gör parken attraktiv och tillgänglig för allmänheten, säger Maria Lindsäth på Elmia, och tillägger att samtliga bidrag höll mycket hög kvalité.

Tio bidrag

Nu blommar savannen i Laholms stadspark.I slutet av förra veckan kom juryns beslut. Av tio bidrag inom kategorin ”nyanlagda/ombyggda parker” nominerades tre: Stadsparken i Laholm, Positivparken i Göteborg och Strömparken i Norrköping.

- När första etappen av Stadsparkens ombyggnad var klar 2008, hoppades vi bli utsedda till Sveriges vackraste park inom fem år. Med nomineringen har vi tagit ett steg mot målet, säger en stolt Stefan Persson.

Tusentals timmar har lagts på att skapa dagens Stadspark. Framöver minskar skötseln eftersom planteringarna är marktäckande. Det ligger också i linje med en av juryns bedömningskriterier eftersom underhållet inte får kosta skjortan. Tillgänglighet och offentliga arrangemang talade också för Laholm. Det är lätt att ta sig runt i parken och här ordnas årligen Parkens dag.

På förra årets mässa presenterade den bortgångne landskapsarkitekten Peter Gaunitz, Stadsparkens formgivare, sin mästarrabatt. Att den finns i Laholm bör ge Laholm extra plus när tävlingen avgörs den 24-26 september, tror Stefan Persson.

Besökarna röstar

Under dessa tre dagar presenteras kandidaterna med bilder tagna av samma fotograf för att bedömningen ska bli så likvärdig som möjlig. Vinnarna i de tre kategorierna: ”kyrkogårdar”, ”nyanlagda/ombyggda parker” och ”etablerade parker” utses av mässans besökare.

- Tanken är att tävlingen ska bli ett återkommande evenemang och därmed lyfta alla som dagligdags jobbar med parker och kyrkogårdar runt om i Sverige. Samtidigt lyfter vi fram dessa gröna områden för en bredare publik och därigenom ökar antalet besökare, säger Maria Lindsäth.

Håller tummarna

Stadsparken i Laholm har setts och beundrats av många. Med nomineringen hoppas förstås Stefan Persson att än fler upptäcker den rofyllda platsen.

Nu håller han och arbetskamraterna tummarna för att Laholm kammar hem förstaplatsen.

- Tänk vilken känsla det skulle vara att stå överst på pallen i en så stjärnspäckad final, säger han, och får något drömskt i ögonen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 13 augusti 2013