Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / 400-årsfirande med 4 000 personer

400-årsfirande med 4 000 personer

Publicerad 30 september 2013
Förstora bilden - Partyfabriken_nr1_beskuren.jpg

När Partyfabriken avslutade sin fartfyllda scenshow med "We are all the Winners" var det nära att tälttaket lyfte.

Vilken avslutning på 400-årsfirandet av freden i Knäred. Drygt 4 000 personer kom till Fredskalaset i lördags, som varade från tidig eftermiddag till sen natt. När scenbelysningen släckts vandrade publiken hem i den stjärnklara natten nynnandes Nick Borgenlåten ”We are all the Winners”.

Och Knäredsborna kan verkligen känna sig som vinnare efter nio månaders firande. Samhället har fått en publicitet som det inte stått i närheten av sedan början av 1600-talet när Knäred var Nordens diplomatort.

Inledningen av 400-årsfirandet i mitten av januari började också med diplomatbesök av rang. I en fullsatt bygdegård resonerade utrikesminister Carl Bildt med sin tidigare danske kollega Uffe Ellemann-Jensen om diplomatins roll idag och igår. Till detta evenemang var dock allmänhetens platser begränsande. Till Fredskalaset stod alla dörrar öppna. Entrén var gratis och ingen avgift togs på attraktionerna.

Storstilad final

Publiken på Fredskalaset bjöds på kvalificerad underhållning från tidig eftermiddag till sena natten.

Publiken på Fredskalaset bjöds på kvalificerad underhållning från tidig eftermiddag till sena natten.

Med hjälp av EU-pengar bjöd Laholms kommun på den storstilade finalen, med Kulturskolan och Partyfabriken som arrangörer. Till det öppna fältet mellan kyrkan och äldreboendet Björkebogården kom drygt 4 000 personer. På scenen avlöste artisterna varandra och utanför det stora tältet drogs barnen till hoppborg och andra attraktioner.

Men det var först när Nassim Al Fakir, känd som programledare på ”Bolibompa”, gjort sitt nummer. Från en handfull personer till minst 600 på knappa tio minuter bänkade sig barn och vuxna i scentältet för att se den populäre artisten inleda kalaset.

Nervösa

- Strax innan han gick på var vi nervösa. Området var nästan folktomt, men så plötsligt strömmade folk till, säger Jonas Heintz på enheten kultur i Laholms kommun. Han gladdes åt att kunna bjuda barnen på en riktig tv-kändis.

Sen var det fullt på festivalplatsen under hela eftermiddagen och kvällen. Öronen fylldes av musik i en mängd former samtidigt som ögonen bestods med härliga intryck av välpolerade veteranbilar och showande gycklare.

Toby Johanssomn från gycklargruppen Pest och kolera roade barn och vuxna.

Toby Johanssomn från gycklargruppen Pest och kolera roade barn och vuxna.

Saboterande svenskar

På scenen framträdde Kulturskolan, den danska sångerskan Hanne Boel, de tre körerna Salt, Laholms manskör och Wipåkören, Fredsbandet och Partyfabrikens egen medryckande sångshow med Nick Borgen som gästartist. Bland de vuxna var Hanne Boel festens största dragplåster. Och hon gjorde ingen besviken. Tillsammans med sina två gittarister bjöd hon publiken på en härlig underhållning med flera av sina kända låtar bland annat ”Don´t know much about love”. Men det började inte riktigt bra. Efter ett par låtar gick strömmen.

- Är det ni svenskar som saboterar mig, skämtade hon, samtidigt som Partyfabrikens många tekniker for bakom scenen för att åtgärda problemet.

 

När Hanne Boel framträdde på scenen var mer än 1 000 personer i och utanför tältet för att höra den populära danska sångerskan.

Den danska sångerska Hanne Boel var det stora dragplåstret för den vuxna publiken.

Minst tusen personer såg den populära danskan och minst lika många var kvar när Partyfabrikens anställda ställde sig i strålkastarljuset. De bjöd på en fartfylld show, som nästan fick tälttaket att lyfta när Nick Borgen klev fram och slog an tonen till sin mest kända låt ”We are all the Winners”.

Till denna skara kan Knäredsborna verkligen sälla sig. Närmare 20 000 har besökt en eller flera av de över 400 aktiviteter som genomförts under året.

Placerat Knäred på kartan

- Ortens många föreningar tillsammans med Laholms kommun och Laholms sommarspel har verkligen kraftsamlat sig och sett till att 400-årsfirandet blev ett firande som placerade Knäred på kartan. Många av mina gäster har också imponerats av hur väl arrangemangen genomförts, fått en positiv upplevelse av samhället och blivit sugna på att återvända när något nytt ordnas, säger Marie Harrysson, som driver Hotell Freden och ingår i styrelsen för Knäreds samhällsförening.

Årets festligheter har gett idéer till nya arrangemang under nästa år. För nu gäller det att surfa på framgångens vågor, resonerar Marie Harrysson.

Nådde målet

Projektledaren för 400-årsfirandet Reino Jacobsson

Projektledaren för 400-årsfirandet, Reino Jacobsson, siktade högt och nådde målet, 400 aktiviteter under fredsåret.

Med Fredskalaset gick projektledaren för 400-årsfirandet, Reino Jacobsson, i mål med Laholms kommuns hittills största publika projekt. Och det gjordes utan att tumma på det kaxiga målet, 400 aktiviteter.

- Visst tog vi i när vi slog fast att det skulle ordnas så många aktiviteter. Men vi var angelägna om att göra ett rejält avstamp och knyta det siffermässigt till de 400-åren, säger Reino Jacobsson.

Med insatser från många ideella krafter i föreningar, privatpersoner och företag blev 400-årsfirandet en publik framgång av stora mått. Att driva ett lika långvarigt och omfattande projekt i en större stad tror han hade varit omöjligt eftersom det kan vara svårt att mobilisera så många ideella krafter.

Fredsmarsch satte avtryck

Starkast personlig upplevelse från de många arrangemangen satte den drygt en mil långa fredsmarschen i mitten av maj från skolan i Knäred till minnesstenen i Sjöared.

- Det var fantastiskt att uppleva ungdomarnas härliga inställning under marschen, och vilket engagemang de visade. Det glömmer jag aldrig, säger Reino Jacobsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 30 september 2013