JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Stort intresse för danskdag

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Tusen besökare på danskdag

Publicerad 28 maj 2013

Från Danmark kom en busslast besökare till "Ett stycke dansk historia". Ridarspelet väckte deras intresse vid Rådhuset.

Som ett led i 400-årsfirandet av freden i Knäred arrangerades den 26 maj, på Mors dag, ”Ett stycke dansk historia” med 17 olika besöksmål. En tidsresa till 1600-talets södra Halland med slag mellan danskar och svenskar, fejder med snapphanar, fred och bröllop.

Dagen bekräftade att lokalhistoria är intressant och väcker mångas nyfikenhet. Närmare 1 000 personer for kors och tvärs över södra Halland för att besöka platser de möjligen hört talas om men aldrig fått riktig klarhet i vad som utspelats där. Nu fanns folk på plats som entusiastiskt delade med sig av fakta och sägner.

Till besökarna hörde även en busslast danskar tillhörande en dansk-skånsk förening. Riddarspelet på Stortorget var ett av deras besöksmål. Strax före klockan 12 samlades sällskapet framför Rådhuset för att se de tappra riddarna kämpa med sina svärd.

På frågan om det var den svenska eller den danska riddaren som vann turneringen kom ett enigt svar, ”den danske”. Sägnen säger dock något annat.

Paul Henning Laursen, samordnare för gruppen, hade tipsats om 400-årsfirandet av en dansk torpare boende i Knäred.

- Jag är mycket imponerad av ert jubileum, sade han.

Efter att ha beundrat konstverket begav sig de danska vännerna till Matsgård anno1648, utanför Ysby, för god mat och kåseri av Ben Olander.

Vid Matsgård anno 1648 tog Dorrit von Renteln och Ben Olander emot besökarna.

Vid Matsgård anno 1648 tog Dorrit von Renteln och Ben Olander emot besökarna.

Viktig vattenväg

Då hade visslan på S/S Lagaholm ljudit många gånger under förmiddagen. Denna dag gick båten uppströms Lagan i Laholm och påminde om den förr i tiden viktiga vattenvägen.

Inte långt därifrån guidade Lis Erevall, klädd i tidstypiska 1600-tals kläder, besökarna till Lagaholmsruinen. En av dem var Hubert Otteryd från Ängelholm, som fick sig till livs historien om den gamla fästningen, vilken byggdes redan på 1200-talet av den danske kungen Valdemar. Med ingivelse berättade Lis Erevall om tiden när fästningen var ett försvar mot den onde svensken och om slottets storhetstid under början av 1600-talet.

Torghus – ett danskt arv

Ulrika Hermelius guidade runt i Gamleby i Laholm.

Ulrika Hermelius guidade runt i Gamleby i Laholm.

Gamleby och dess vindlande gränder minner om en dansk medeltidsstad. Här tog Ulrika Hermelius hand om besökarna och berättade bland annat om de gula husen runt Stortorget, ett arv från dansktiden. Rundturen inkluderade också Hästbrunnen, där en av relieferna visar Gustav Vasa och Kristian II.

Spöke på slott

Till Skottorps slott kom bland annat glada skåningar från Ängelholm. Till sin besvikelse (?) missade de spöket. Slottsfrun fick förstås se en skymt av det under dagen, och delade gärna med sig av vad hon sett. Innan änggelholmarna lämnade platsen fikade de i slottscaféet, och hade då också hört historien om bröllopet mellan Karl XI och danska prinsessan Ulrika Eleonora 1680.

Grymma avrättningsmetoder

Lars Sjunnesson berättade om snapphanarna på Hallandsås.

Lars Sjunnesson berättade om snapphanarna på Hallandsås.

Vid Hallandsås härjade friskyttar och snapphanar på 1600-talet. Vid Ydermossagård, intill Sjöaltesjön, bodde Mårten Persson med familj. Han kämpade som friskytt mot försvenskningen. I en liten tjärn inne i skogen sänkte Mårten sina fiender som han bragt om livet. Lars Sjunnesson från Våxtorps hembygdsförening berättade om denna och många andra ruskiga historier från snapphanetiden. Han hade också med sig en stav, som användes för att fängsla fiender och sedan skära halsen av dem

- Grymma avrättningsmetoder användes lika flitigt på de laglösa snapphanarna och friskyttarna, berättade Lars Sjunnesson.

Trollkunnig präst

Vid Pennebo, i en skogsglänta på Hallandsås, stod prästen Anders Brunkman, alias Vera Christiansson från Hasslövs hembygdsförening. Prästens namn var egentligen Hansson, men namnet klingade för svenskt. Prästen var omtyckt för han botade sjukdomar men samtidigt var folket rädda för han ansågs trollkunnig. Snapphanar och annat löst folks framfart skrämde prästen till att flytta från prästgården i Hasslöv till ”kohagen”.

Flest besökare vid fredsstenen

Flest besökare drog minnesstenen över freden i Knäred 1613, vilken står alldeles intill den gamla riksgränsen. Närmare 200 kom till platsen för att höra Roland Andréasson berätta om fredstraktatet och visa bron där kungarna möttes.

Vid Sjöboholms sätesgård togs ett 80-tal besökare emot av Göran Svensson från Hishults byalag.

Slaget vid Genevad, slaget vid Kattarp, Midsommargrottan, Vippentorpet, vandring till Spishall, Bollaltebygget, grävning efter myrmalm i Hishult och Gammelgården var ytterligare platser som ingick i ”Ett stycke dansk historia”.

Text och bilder: Maria Nilsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 maj 2013