Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Tårtkalas på Osbecksgymnasiet

Återinvigde centralhall med tårtkalas

Publicerad 11 april 2013
Förstora bilden - Invigning_hall_EmmaBengtsson_EmanuelHultberg.jpg

Emma Bengtsson och Emanuel Hultberg tog initiativ till torsdagens tårtkalas på Osbecksgymnasiet.

- Det har varit mycket snack, men ingenting har hänt. Därför tyckte vi att nu är det läge att visa att något är på gång, att det händer något i verkstan, säger Emma Bengtsson och Emanuel Hultberg, som sitter i Osbecksgymnasiets elevråd.

På initiativ av eleverna återinvigdes därför gymnasieskolans centralhall på torsdagen med godisregn och gigantiskt tårtkalas samtidigt som alla projektarbeten ställdes ut. Och fler kalas lär det bli. För nu väntar en omfattande renovering och ombyggnad av skolan - såvida allt går i lås.

Centralhallen, hjärtat i gymnasieskolan, har fått en rejäl ansiktslyftning under vintern. Lokalen har målats om och fläktrummet flyttats. Förändringen av elevernas viktigaste mötesplats ville de fira rejält, med tudelat syfte.

- Återinvigningen är ett avstamp för skolans totalrenovering samtidigt som vi får en trivsammare arbetsmiljö under vår tid på Osbecksgymnasiet, säger Emma och Emanuel.

Fredstårta

Verksamhetschef Ulf Mattsson svarade obetingat ja på elevrådets förfrågan om pampig återinvigning med servering av 20,13 meter lång tårta. En sträcka med koppling till firandet av 400-årsminnet av freden i Knäred. Från trappavsatsen, halvvägs upp till plan två, höll han tillsammans med kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Elisabet Babic, ett kort invigningstal. Istället för att klippa det traditionella blågula bandet knöt de samman två långa breda blågulaband. ”En symbolisk knut för en spännande och kreativ mötesplats”, som Elisabet Babic uttryckte det.

Ulf Mattsson avslöjade också att aulan inom kort kan erbjuda en helt ny ljud- och ljusanläggning. Knappt en miljon kronor har lagts på utrustningen. Därmed kan samlingssalen användas för konferenser, föreläsningar och mindre konserter.

Här vankas det godis.

Först tårta och sedan ett godisregn. På återinvigningen av centralhallen blev alla mätta.

Kunskaps- och kompetenscentrum

Investeringarna är förstås ”småpotatis” i den omfattande renovering som ska göra Osbecksgymnasiet till ett kunskaps- och kompetenscentrum. Förutom ungdomsgymnasium ska fastigheten rymma all vuxenundervisning, ungdomslots, näringslivsservice, kulturskola, integrations- och arbetsmarknadsenhet och TEK (erbjuder kompetenshöjande aktiviteter i form av utbildningar, nätverksbyggande och seminarier till företag och organisationer). Kort sagt, i stort sett all verksamhet som i dag bedrivs på Lärcentrum på Lantmannagatan i Laholm ska flytta till Osbecksgymnasiet.

Förstudie har gjorts av Osbecksgymnasiets många sammanhängande byggnader. Enligt denna behövs inga tillbyggnader, utrymmet räcker till. Men innanför ytterväggarna krävs omfattande förändringar för att hysa all verksamhet. När allt är klart återstår i stort sett endast det gamla skalet. Dessutom klipps kopplingen med Lagaholmsskolan.

- Gymnasisterna vill inte förknippas med högstadieskolan, förklarar Ulf Mattsson.

Beslut i höst?

Han hoppas att startdatum för ombyggnaden tas i höst. Nära förestående beslut är också nödvändigt med tanke på att Laholms kommun sagt upp samtliga externa lokaler där kultur- och utvecklingsnämnden bedriver verksamhet. När står då det nya kunskaps- och kompetenscentrumet färdigt?

- Inom fem år, svarar Elisabet Babic. Ulf Mattsson är en större tidsoptimist, och tror på tre.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 11 april 2013