Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Tornerspel i Sjöared

Kanoner och riddare på Sjöaredsspelen

Publicerad 01 juli 2013
Förstora bilden - Riddare.jpg

Riddare i Skånska Björnen bjöd på en spektakulära uppvisningar.

Regntunga moln stod på kö för att släppa sin last över Sjöared och söndagens tornerspel. Vädret var också det allmänna spörsmålet, men väl på plats i den historiska bygden var det annat som tog över. Kanondånet ljöd över nejden, soldater från Gustav II Adolfs fotfänika lade an och riddarna i Skånska Björnen bjöd på hisnande tornerspel för en begeistrad allmänhet.

Vädret var allt annat än det arrangerande Knäreds forskaring och hembygdsförening hade hoppats på. Intresset för Sjöaredsspelen på den historiska marken fick dock tusentals att trotsa vädergudarna. När dagen summerades hade drygt 2 500 fått en historisk upplevelse som förflyttade dem 400 år tillbaks i tiden. Så visst blev det en folkfest.

Sjöared är alltid förknippat med freden i Knäred och Kalmarkrigets slut. Men hur såg det egentligen ut på den där tiden? Hur levde folk och hur rustades soldaterna? På ängarna runt Sjöared gavs inblick i detta liv – under fredliga former.

Höll för öronen

Tänt var det här.

Publiken uppmanandes hålla för öronen när svartkrutskanonen gav eld.

Prick klockan tio på söndagen sköt svartkrutskanonen dubbel salut, och spelen invigdes. Föräldrarna uppmanades hålla för barnens öron, och alla med hörapparat rekommenderades att stänga av dem. För det small rejält och tryckvågen kändes en bra bit från kanonen. Nästan lika öronbedövande var musköternas laddningar.

Det var inte enbart kanon som dånande. Musköterna hördes också rejält.

Medlemmar från Gustav II Adolfs fotfänika siktade med sina musköter mot dansken i skogsbrynet.

För 400 år sedan avskräckte det, men inte denna dag. När medlemmarna i Gustav II Adolfs fotfänika lagt ner vapnen fick folk strosa fritt i deras tältläger. Här fanns också kvinnor och barn klädda i tidstypiska dräkter. Lägerelden sprakade medan fläsk och andra anrättningar tillagades. Under hela dagen delade medlemmarna med sig av sin historiska kunskap om det tidiga 1600-talet. Folk fick också hålla och känna på allehanda vapen. Och storögda blev barnen när en pistol plockades fram.

En pistol från tidigt 1600-tal.

En yngre medlem i Gustav II Adolfs fotfänika visade gärna 1600-talspistolen för intresserade grabbar.

- Är det verkligen en pistol, utbrast en förundrad liten grabb som länge betraktade vapnet. Den såg knappast ut som vattenpistolen där hemma.

Strax därpå drog han pappan med sig till platsen för fäktning. Efter uppvisningen fick han också lära sig hur svärdet ska svingas.

Flera gånger under dagen laddade soldaterna om. De gav också prov på exercis och läkekonst.

Tätt med åskådare runt riddare

Vid två tillfällen under dagen flockades besökarna runt repen för Skånska Björns uppvisningsområde. Täta åskådarled fick se de fullt rustade riddarnas kamp mot varandra. Uppdelade i ett svenskt och danskt lag bjöd de på stor spänning när de från hästryggen försökte pricka en sköld, fånga ringar, dela ett äpple eller träffa sin antagonist sköld i full galopp och ändå sitta kvar på hästryggen.

Till tornerspel hör också gycklare som på olika sätt försöka förlöjliga ryttarna och deras mannamod. I Sjöared var dock det egna modet inget annat än munläder. Men det gav publiken många skratt. Med välsmort munläder höll de också igång publiken under den timslånga uppvisningen.

Fredsband

Under dagen spelade även Fredsbandet, som bland annat framförde sin egen komponerade låt om 1613. Låten skildrar kriget ur en soldats perspektiv och dennes upplevelse av att vara långt hemifrån.

På ängen fanns också en liten marknad med bland annat hantverkare. I ett tält stod en smed och strax intill stöptes ljus.

När krutröken lagt sig och folket lämnat ängen var det en nöjd Rolf Åkesson i arrangörsföreningen som summerade dagen.

- Visst ställde regnet till det. Med kort varsel fick vi kontakta entreprenör för att grusa vissa partier vid parkeringen och entrén, men vi är nöjda. Besökarna gav också oss eloge för arrangemanget, och det värmer med tanke på all den tid vi lagt ner på förberedelser inför spelen, säger Rolf Åkesson.

Film visas i Vasamuseet

Medlemmarna i Gustav II Adolfs fotfänika blev extra uppmärksammade i Sjöared. Dagen innan spelen filmades de av ett team, som följde dem i strid och passage över en gammal bro på härvägen mot Knäred och livet i tältlägret. Under november visas filmen på Vasamuseet i Stockholm.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 1 juli 2013