Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Trendbrott i befolkningsutveckling?

Knäred ökade mest

Publicerad 14 augusti 2013
Förstora bilden - Kvarninvigning_2013-06-15.jpg

Intresset för Knäred har varit stort i år. Att bosätta sig permanent i Knäreds församling har också ökat. Ingen annan kommundel ökade så mycket som Knäred under årets första sex månader.

Under flera år har kustregionen och Laholm varit de områden där befolkningen ökat mest i Laholms kommun. För första halvåret 2013 är fördelningen den rakt motsatta. Av kommunens nettoökning på 27 personer hamnade 23 i Knäreds församling.
- Efter många års befolkningtstapp i inlandet får vi hoppas att detta är ett trendbrott, säger planeringssekreterare Karl-Axel Jansson.

Kommunen har länge tippat över åt väster, sett till befolkningsutvecklingen. Politikerna har därför varit angelägna om att få en mera spridd ökning över hela kommunen. Kanske kan det första halvårets siffror vara början till en positiv förändring för kommunens östra delar. Attraktiviteten skulle möjligen öka än mer om planerna på tågstopp förverkligas i Knäred. Kommunstyrelsen ställde sig nyligen bakom förslaget med uppehåll i Knäred och Veinge.

Flyttkarusell

Ökningen på 27 personer i kommunen är dock i minsta laget för att kommunen ska uppnå sitt befolkningsmål på 25 000 invånare 2025. För att nå dithän måste det bli rejäl fart på bostadsbyggandet. Och nu börjar det hända saker. Redan vid årsskiftet är ett 20-tal nya lägenheter på det gamla stationsområdet i Laholm inflyttningsklara. Därmed ges förutsättningar för en flyttkarusell, äldre människor säljer sina hus och barnfamiljer flyttar in.

Förutom Knäred ökade befolkningen i Laholms församling (+7), Ränneslöv-Ysby (+12), Skummeslöv (+18) och Veinge-Tjärby (+10).

Åt motsatt håll gick Hasslöv-Våxtorp (-38) och Hishult (-5).

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 14 augusti 2013