Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Två bibliotek kurar skymning

Två bibliotek kurar skymning

Publicerad 08 november 2013

Föreningen Norden i Laholm är bäst I Halland på att samla publik till Kura skymning. 50-talet personer styr varje år stegen till Stadsbiblioteket i Laholm för att i skenet av levande ljus ta del av uppläsning ur en intressant bok. I år har dessutom arrangemanget utökats till att omfatta även Knäreds bibliotek.

Men det är inte enbart i länet som folk söker sig till biblioteken. Det görs i hela Norden och har med åren blivit Nordens största högläsningsarrangemang. På måndag, den 11 november klockan 19, genomförs det för sjuttonde gången i rad.

Start för biblioteksvecka

Kura skymning utgör starten för den Nordiska biblioteksveckan, ett projekt som under Föreningarna Nordens Förbund verkar för att sprida läsning, nordisk litteratur och bildningsideal i Norden och dess närområden. De baltiska staterna har anslutit sig till projektet, och manifesterar på så sätt sin historiska samhörighet med de nordiska länderna.

I Sverige är vi tyvärr ofta dåliga på att uppmärksamma författare från övriga Norden, möjligen med undantag av vissa populära deckarförfattare. Temat för årets nordiska biblioteksvecka är Vinter i Norden.

Norsk författare

Texten som bibliotekarierna Anna Björk läser i Laholm och Boel Rosengren i Knäred är hämtad från romanen ”Isslottet” av den norske författaren Tarjei Vesaas. Boken utkom 1963 och året därpå tilldelades den Nordiska rådets litteraturpris. Den är en berättelse om två unga flickor, om deras vänskap, om ensamhet och gemenskap, och om att vara på tröskeln mellan barn och vuxen.

En händelse som ser ut som en tanke eftersom den nyss avslutade kampanjen ”Hela Halland läser” också handlade om två unga flickors vänskap. Vesaas´ roman är dock förankrad i nordisk vinternatur, långt från de halländska badstränderna.

Musikunderhållning från Kulturskolan och kaffeservering avslutar kvällen I Laholm och Knäred.

Arrangemanget genomförs i samarbete mellan Laholms stadsbibliotek, Föreningen Norden och Studieförbundet Vuxenskolan.

Kontakt

För ytterligare information kontakta:

bibliotekarie Lena Angviken
Tfn: 0430-151 69,
E-post: lena.angviken@laholm.se

eller

Asta Påhlsson, ordförande i lokalavdelningen av Föreningen Norden
Tfn: 0430-121 51

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 8 november 2013