Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Två sidor av känd illustratör

Två sidor av känd illustratör

Publicerad 05 september 2013
Förstora bilden - Owe_Gustafsson_2013-09nr1.jpg

Under resten av året och en bit in på nästa visar Owe Gustafsson delar av sina rikliga produktion på Teckningsmuseet i Laholm.

Owe Gustafsson kommer för alltid att förknippas med illustrationerna till det närmast kultförklarade barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Bildernas enkla och tydliga form fångade 70-talets barn, och gör det än i dag. Nu tittar Owe Gustafssons fyraåriga barnbarn på programmet.

- Givetvis känner jag mig stolt över att mina bilder fortfarande tilltalar nya generationer.

Owe Gustafsson är dock så mycket mer än enbart illustratören till barnprogrammet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus i huvudrollerna. Det visar han på Teckningsmuseet i Laholm. Utställningstiteln ”Två sidor” är också en markör för detta. Händelser i vardagen, parafraser på kända konstverk och idéer sprungna ur flitigt jazzlyssnande har överförts till tuschteckningar, som pryder museets väggar fram till den 12 januari 2014.

Enkelt, avskalat bildspråk

Bildspråket är dock i mångt och mycket detsamma. Det är enkelt, avskalat, med starka linjer och stora färgytor. Några bilder får betraktaren att le, andra bjuder in till reflektioner.

- Bilden har oftast inget uttalat syfte. Tolkningarna lämnar jag till betraktaren, säger Owe Gustafsson.

Här och var släpps humorn fram som ett ”bra vapen för att skildra händelser”. I en del konstnärskretsar ses dock ”vapnet” över axeln.

- Använder man humorn betraktas man inte som seriös.

I andra sammanhang kan humorn bli ett säljargument. Stockholms största bokhandel placerade Owe Gustafssons senaste bok ”Återkomsten” på avdelningen humor för att ”den skulle sälja bättre”. Då reagerade Owe. Kategorisering överensstämde inte med bokens innehåll.

Några av hans böcker finns också på Teckningsmuseet, men givetvis dominerar bilderna.

Åberg och Strüwer

Torsdagens pressvisning började i rummet med illustrationerna till ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Som vän till Lasse Åberg engagerades han för illustrationerna. Tillsammans med Ardy Strüwer skulle Lasse spela huvudrollen i programmet. Att det inte blev så berodde på Ardy Strüwers holländska urspung. Hans svenska höll inte. Huvudrollerna gick istället till Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus, berättar Owe Gustafsson.

Genom ”Fem myror är fler än fyra elefanter” har många barn lärt sig läsa och skriva, men det var inte syftet.

- Vi ville göra något kul med bilder och bokstäver. Men det vi tyckte var roligt gick inte alltid hem. Några förskollärare upprördes exempelvis av Brasses upprepning av talet 14, när han räknade. Barnen gjorde som Brasse i tron att de räknade rätt, vilket vållade starka reaktioner hos förskollärarna, säger Owe Gustafsson.

Denna bild skänker Owe Gustafsson till biblioteket i Laholm.

När utställningen på Teckningsmuseet är över skänker Owe Gustafsson denna bild till biblioteket i Laholm.

Bilder från Tokyo

I ett angränsande rum hänger den andra sidan av Owe Gustafsson. Några av bilderna är alldeles färska, formade under sommarens resa till Tokyo och utställningen på svenska ambassaden.

Att Owe Gustafsson hunnit bli 73 år märks knappast i hans produktion och intresset för bilderna han skapar. Under nästa år ska han ställa ut i Lund och sedan väntar Tomellilla. Efter årets utställning i Norrköping fick han också uppdraget att ta fram en skulptur för placering på en centralt belägen plats.

Vad som beställdes? En elefant, givetvis.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 5 september 2013

Länk