Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Ungdomsutbyte med Frankrike

Franska ungdomar besöker Laholm

Publicerad 07 augusti 2013
Förstora bilden - Fransman_cyklar.jpg

De franska ungdomarna Guillaume, Jeremy och Alexandre, fick en guidad cykeltur till stranden i Skummeslövsstrand.

Chamboeuf i sydöstra Frankrike kan bli Laholms kommuns nya vänort. Tidigare i år besökte en delegation från Laholms kommun den franska orten, och nu i sommar vistas tre ungdomar i 18-årsåldern från Chamboeuf i Laholm. Med praktikplatser inom restaurangnäringen och fritidssektorn i kommunen får de också en bild av arbetslivet i en svensk småstadskommun.

Utbytet syftar till att främja bland annat språk, kultur, arbete och fritidsaktiviteter. Under vistelsen i Laholm ges de franska ungdomarna också möjlighet att förkovra sig i sin engelska. Samarbetet är också en del i förberedelserna inför firandet av Europadagen i maj 2014, som sker både i Laholm och Chamboeuf.

Jeremy praktiserar på Strandhotellet i Mellbystrand som drivs av Andreas Toresson.

Jeremy praktiserar på Strandhotellet i Mellbystrand som drivs av Andreas Toresson.

Guillaume, Jeremy och Alexandre kom till Laholm den 2 augusti och stannar här i tre veckor. Under denna tid får de lära känna kommunen genom diverse utflykter, ges inblick i hur Sverige fungerar samtidigt som de praktiserar på restaurang Annabell i Laholm, Strandhotellet i Mellbystrand och på Folkhälsocentrum och deras utomhusbad.

Alexandre praktiserar på Veingebadet där han handleds av Lina.

Alexandre praktiserar på Veingebadet där han handleds av Lina Nilsson.

Eftersom de bor hos familjer i Laholm och i Laholmstrakten får de också en bild av hur svenska hem ser ut och hur vardagslivet fungerar. Långtifrån allt är som ett franskt hem.

Under den gångna helgen började ungdomarna bekanta sig med Laholm och dess omgivningar. Hamnfestivalen vid Lagan i Laholm var en given programpunkt liksom havet med salta bad och sol. Speciellt stranden lockar eftersom Chamboeuf är en inlandskommun. De har också påbörjat sin praktik och fått ett mycket gott bemötande och funnit sig väl tillrätta.

Under strandtur fick Alexandre, Jeremy och Guillaume smaka grillkorv i dynerna i Mellbystrand.

Korven smakade bra efter cykelturen till stranden tyckte Alexandre, Jeremy och Guillaume.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 7 augusti 2013

Länk