Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Uruppförande på fredsseminarium

Musikalisk skildring av krig och fred

Publicerad 17 januari 2013

Till söndagens fredsseminarium i Knäred har Sven Ahlin skrivit ett särskilt musikstycke. I sin musikaliska form knyter verket an till tiden för freden i Knäred 1613.

I många år arbetade Sven Ahlin, boende i Ålstorp utanför Laholm, på musikhögskolor runt om i landet och undervisade i musikteoretiska ämnen. Det var innan han valde att satsa på sin egen musik. Sedan dess har han skrivit verk som uruppförts i Berwaldhallen i Stockholm, tonsatt dikter och är en man som har många musikaliska strängar på sin lyra.

Fyra månader

Under fyra månader arbetade Sven Ahlin med det tio minuter långa stycket som på söndag uruppförs i Knäred. Stycket, som är komponerat med kontrasterande material, är tänkt att lyfta känslor kring krig och fred.

- Fred är något som föregås av krig vilket jag har försökt få med i stycket. Fredsmusik där även delar av kriget hörs, säger Sven Ahlin.

Stycket innehåller även tidsmarkörer för att knyta an till 400-års firandet på än fler plan.

- Jag skrev in delar av en Lutherpsalm från 1500-talet, som tros ha spelats för att ge mod i krigshärjade områden under 1500- och 1600-talet. På så sätt befäster jag styckets historiska utgångspunkt, säger Sven Ahlin.

Sven fick fria tyglar med stycket och val av instrument som skulle framföra det. Han riktade in sig på en brasskvartett, med tillhörande slagverk, som mäter sig väl med tankarna kring stycket.

- Klang från trumpeter, trombon och tuba tillsammans med slagverk passade bra in på musiken jag ville få fram, säger Sven Ahlin.

Spelas i kyrka och vid minnessten

Stycket framförs av Hallin Fine Arts Ensemble, som är en halländsk brasskvartett med slagverk. Förutom uruppförandet på fredsseminariet ges ytterligare två tillfällen att lyssna till musikstycket, den 25 maj i Knäreds kyrka och den 5 juli intill minnestenen i Sjöared.

Text: Clara Bergenfelz

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 17 januari 2013