Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Världens bästa byggsamarbete

Brandsstationsbygge blev världsbäst

Publicerad 18 april 2013
Förstora bilden - Thomas_Erland_Mikael_Margareta_Parake_Per.jpg

Ett glatt världsmästargäng i byggsamarbete: Thomas Jönsson, Erland Björkman, Mikael Jonsson, Margareta Bengtsson, Pär-Åke Eriksson och Per Jonsson

Ibland kan liten bli stor. Till och med världsbäst i byggsamarbete och kamma hemma det förnämsta priset i kategorin byggprojekt inom partnering, diamantutmärkelsen. Men inte nog med det. Samarbetet som utmejslades mellan parterna under om- och tillbyggnaden av brandstationen i Laholm ledde till en besparing på närmare två miljoner kronor.

Som första projekt i Europa går diamantutmärkelsen till Laholms kommun och de inblandade entreprenörerna: NCC, Bravida, Oscar Hansson samt Halland vent och plåt.

- Det är fantastiskt, nästan overkligt. Tänk att vi i Laholm har fått priset i konkurrens med så många andra byggprojekt, säger servicenämndens ordförande Margareta Bengtsson (M).

- Världsbäst i partnering, den karamellen kan man suga länge på fyller kommunstyrelsens ordförande, Thomas Jönsson (M), i med.

Varje år delar International Partnering Institute (IPI), med säte i Kalifornien, ut partneringpris inom fyra kategorier med tre nivåer inom varje. Projektets totala kostnad avgör inom vilken kategori det hamnar. Den pengamässigt lägsta kategorin avser projekt som ligger under 25 miljoner dollar (160 miljoner kronor). Till denna kategori anmäldes om- och tillbyggnaden av brandstationen som landade på runt 25 miljoner kronor.

Första gången

Laholms kommun har aldrig tidigare valt partnering för ett byggprojekt, där byggherren, konsulterna och entreprenörerna samarbetar på ett strukturerat sätt för att gemensamt lösa uppgiften. Och vad Mikael Jonsson, projektchef inom NCC, känner till har heller ingen annan hälländsk kommun tillämpat modellen. Att metoden valdes för brandstationen berodde främst på två orsaker: räddningsverksamheten skulle fungera dygnet runt och kommunen ville komma åt de 3,7 miljoner kronor som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lovade att bidra med till ny ledningscentral. Med partnering hoppades också kommunen att det skulle bli lättare att hålla budgeten. För om alla var angelägna om att lösa uppgiften på bästa möjliga sätt kunde extrakostnader för tillägg och ändringar minimeras. En post som vid traditionell entreprenad ligger runt 10-15 procent av den totala kostnaden.

- Brandstationsprojektet var inte lätt att lösa via vanligt anbudsförfarande. Det var nämligen omöjligt att förutse alla detaljer kring bygget med krav på att räddningsverksamheten skulle fungera friktionsfritt. Inget fick fallera kring larm och utryckningar. Därför valde vi partnering där inte minst personalen på brandstationen fick en viktig roll, säger Per Jonsson, fastighetsförvaltare på Laholms kommun.

Lång erfarenhet

Efter upphandling antogs NCC att leda projektet. Under mer än tio år har byggföretaget jobbat med partnering i olika sammanhang. Byggföretaget anlitade i sin tur Bravida, Oscar Hansson samt Hallands vent och plåt som underentreprenörer.

- Partering bygger på att alla drar åt samma håll inte minst för att uppnå bästa möjliga ekonomiska utfall. Går det bra ekonomsikt för projektet får alla del av detta och vice versa, säger John Thorsson, partneringledare på NCC.

För att förtydliga kraven kring bygget tog räddningstjänsten med alla inblandade entreprenörer och leverantörer på två utryckningar, fingerad trafikolycka och brand.

- Det skapade stor förståelse för de krav som vi måste uppfylla. Inget, exempelvis byggprylar framför fordonen, fick försinka räddningsinsatserna, säger räddningschef Pär-Åke Eriksson.

Och bra gick det. Alla yrkeskategorier samarbetade och personalen på brandstationen hjälpte till med logistik och en massa praktiska göromål.

- Projektet präglades av stort personligt engagemang inom alla yrkesgrupper. Alla drog sitt strå till stacken för att nå bästa möjliga lösningar inom budgeten, säger Mikael Jonsson, och tillägger:

- Brandstationsbygget i Laholm är det roligaste projekt som jag jobbat med.

Två miljoner tillbaka

Brandstationen i Laholm

När om- och tillbyggnaden av brandstationen i Laholm var klar kunde projektet lämnade tillbaks närmare två miljoner kronor till Laholms kommun.

Projektet gick i mål med bravur. Larmfunktionen fungerade prickfritt under byggtiden, budgeten hölls och pengarna från MSB kammades hem. När alla poster summerats kunde man till lämna tillbaks 1,9 miljoner kronor till Laholms kommun.

Ett så framgångsrikt projekt måste uppmärksammas, resonerade John Thorsson. Genom NCC är han medlem i International Partnering Institute och nominerade brandstationsprojektet till ”Partnered Project of the Year Award”.

- Nomineringen kändes klockren. Allt som ska uppfyllas fanns där, säger John Thorsson.

Överrumplade

Projektet föll också det självständiga och icke vinstdrivande medlemsorganisation IPI på läppen. På onsdagskvällen, svenskt tid, tillkännagavs vinnarna i de olika kategorierna. I kategorin byggprojekt tilldelades brandstationsbygget det förnämsta priset, diamantutmärkelsen.

- Vi förväntade oss ett omnämnande för vi visste att vi hade gjort ett fantastiskt bra partneringprojekt. Så ett pris hoppades vi på, men blev överrumplade av att få det högsta. Eftersom det var första gången vi fick en oberoende värdemätare mot amerikanska partneringprojekt, så visste vi inte riktigt hur långt vi skulle kunna nå, säger John Thorsson.

Att inget europeiskt projekt tidigare har kommit i fråga för utmärkelsen ger, om möjligt, än större tyngd åt prestationen. I motiveringen heter det bland annat att det sätt som projektet genomförts på hjälpt till att förändra ”kulturen kring ett byggprojekt”.

Eloge till alla inblandade

Per Jonsson ser utmärkelsen som en riktig fjäder i hatten och prisar alla inblandade som ”ska ha all heder för sina insatser” och känner sig riktigt stolt över vad som åstadkommits.

Slutresultatet har också fått verksamhetschef Erland Björkman att fundera på om partnering kan tillämpas på fler byggprojekt, exempelvis ombyggnaden av Osbecksgymnasiet i Laholm.

Marknadsföring i San Francisco

Med utnämningen hoppas Margareta Bengtsson få lite extra hjälp med marknadsföringen av Laholms kommun.

Kanske till och med i San Francisco. För där, på den amerikanska västkusten, delas priset ut den 16 maj. Företrädarna för projekt har bjudits in, men än är det inte klart om någon från Laholms kommun åker för att hämta glasstatyetten.

- Det skulle förstås vara riktigt roligt om vi kunde skicka någon, säger Margareta Bengtsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 18 april 2013