JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014

Nyheter under 2014

Publicerad 01 januari 2015

Elisabet Babic blev första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen.

De många valen satte sin prägel på 2014, först EU-valet i slutet av maj och sedan de allmänna valen i början av september. Moderaterna backade rejält och tappade fyra mandat i kommunfullmäktigevalet, men blev ändå störst inom borgerligheten. Därmed knep också partiet posten som kommunstyrelsens ordförande, som för första gången fick kvinnlig besättning i Elisabet Babic.

Borgerlighetens valmanskår var dock inte tillräckligt stor för majoritet i fullmäktige. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna gick över blockgränsen och bildade "regering" med Miljöpartiet.

Osbecksmodellan i fokus

Osbecksgymnasiet i Laholm blev mycket omtalad under året. Först kom den moderata arbetsmarknadsministern Elisabet Santesson till gymnasieskolan för att få information om Osbecksmodellen och lite senare efterträdaren på posten, Ylva Johansson (S). Modellen tar fasta på att skolan och näringslivet måste närma sig varandra för att öka ungdomarnas anställningsbarhet.

Haveri på vindkraftverk

Med hjälp av helikopter och bärningsbil drogs nospartiet loss från vindkraftverket i Knäred.

Rikskänd blev också haveriet på ett av Eons vindkraftverk i Brånaltsparken i Knäred. Turbinaxeln kollapsade med påföljd att nospartiet med de tre propellrarna kantrade. Dock inte så mycket att delarna gick i backen. Där hamnade de först efter flera månader – med hjälp av helikopter och bärningsbil.

Vårdbolag sade upp avtal

I början av året sade kommunens största privata arbetsgivare, Humana omsorg, upp avtalet med kommunen. När vårdgivaren nekades kompensation för ökade kostnader ville inte företaget fortsätta driften av bland annat tre särskilda boenden för äldre och hemtjänst. Vid årsskiftet 2014/2015 övertog kommunen verksamheten.

Utsmyckning i Knäred

Den danske skulptören Ole Bunton fick uppdraet att smycka torget i Knäred.

2013 var ett stort år för Knäred med mycket uppmärksamhet kring 400-årsminnet av freden i Knäred. Under året bestämdes att orten skulle få offentlig utsmyckning med pengar från Svea Larssons donationsfond. Fyra konstnärer bjöds in att lämna förslag. Efter omröstning bland ortsbor och beslut från fondens företrädare gick uppdraget gick till den danske skulptören Ole Bunton. En två meter hög skulptur ska resas på ortens torg och invigas under senare hälften av 2015.

Utmärkelse till kök

Under senare år har utmärkelserna till kommunens kök duggat tätt. Det senaste i raden kom från vänföreningen i den skåneländska gastronomiska akademien. 10 000 kronor gick till Smedjebackens kök i Knäred för "engagemang, lyhördhet för pensionärernas önskemål, fokus på råvarans kvalité och matlagning från grunden."

Årets säkerhetskommun

Kommunen uppmärksammades också för sitt säkerhetsarbete och utnämndes på säkerhetsmässan i Älvsjö till Årets säkerhetskommun. Metodiskt och välfungerade samarbete mellan polis, kommunala verksamheter, politiker och försäkringsbolag gav full pott. Brottsstatistiken talar också sitt tydliga språk. Tre år i rad har bostadsinbrotten minskat markant.

Nyhetsartiklar under 2014

Via denna sida kan du läsa artiklar om vad som hände under det gångna året. Du kan också via länk till pdf-fil ta del av en mer omfattande sammanfattning för nyhetsåret 2014 vilken publicerades i kommunens årsredovisning. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 3 mars 2015