JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / 112-dagen inom EU

112-numret gäller inom hela EU

Publicerad 11 februari 2014

112 är nödnumret som gäller inom EU. Var du än befinner dig inom EU kan du ringa 112 och få hjälp i en nödsituation. Den 11 februari varje år uppmärksammas dagen i Europa.

Genom att ringa ett enda samtal når du samhällets alla hjälpresurser: polis, räddningstjänst, ambulans, fjällräddning, giftinformation, socialjour och jourhavande präst.

I Sverige kommer det varje år in cirka 3,5 miljoner samtal på nödnumret 112. För att alla som ringer i en nödsituation ska få bästa möjliga hjälp ska samtalen besvaras på mindre än åtta sekunder.

Alla är viktiga i en nödsituation

Alla är oerhört viktiga för en effektiv hjälp i en nödsituation. När du ringer 112 kommer operatören att fråga tre saker:

  • Vad har hänt?
  • Var har det hänt?
  • Vilket nummer ringer du från?

Försök att svara så noggrant du kan på frågorna. Det underlättar för operatören som skickar ut rätt hjälpresurser till den/de nödställda.

112 gäller i hela EU

Nödnumret 112 fungerar i alla EU-länder. Det är avgiftsfritt att ringa 112 både i det fasta telefonnätet och i mobiltelefonnätet. Till skillnad från Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112 i alla EU-länder så hamnar man rätt ändå.

Den europeiska 112-dagen instiftades 2009 av Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet. Syftet är att få upp vetskapen om nödnumret 112 och att det gäller i hela EU.

Tänk på att bara ringa 112 i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 februari 2014