JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / 15 kilos lax på fluga

Rekordfångst på fluga i Lagan

Publicerad 18 juni 2014

Michael Grevholm med sin rekordfångst på fluga, en lax på 15,2 kilo och som var 115 centimeter lång.

Junikvällen för några veckor sedan glömmer aldrig sportfiskaren Michael Grevholm.
- Hugget fick nästan hjärtat att stanna.
Efter en dryg halvtimma var kampen över. Med handen genom gälöppningen drog Michael upp fångsten, en lax på 15,2 kilo. Den största som tagits på fluga i Lagan.

Klockan var drygt sju på kvällen när Michael Grevholm ställde sig på Köpingesidan av Lagan i Laholm, mittemot Gröningen. Sin vana trogen flugfiskade han. Ett fiske han också är framgångsrik med. Årligen landar han närmare 20 fiskar, inklusive en och annan havsöring från Lagans vatten, med en medelvikt på lite drygt fem kilo.

Så han vet hur det känns med ”medelfisken” på flugan. Men denna junikväll var det sannerligen inte tal om ”medelfisk”.

- Jag stod strax intill den stora stenen på Köpingesidan, när det högg till på flugan. Och vilket hugg, hjärtat var nära att stanna, och jag förstod att det var en riktig bjässe jag fått på flugan, berättar Michael.

Stack iväg 200 meter

Som van sportfiskare lät han fisken dra iväg. Närmare 200 meters lina lämnade rullen innan laxen blev någorlunda medgörlig.

- Med lax på kroken ska man inte hålla emot alltför mycket. Det är bättra att låta fisken krokna, säger Michael.

Det gjorde den också denna kväll. Men det tog sin tid. Efter närmare en halvtimma var fisken så nära land att Michael såg bjässen. Eftersom han alltid fiskar utan håv har han utvecklat egna metoder att landa fisken. Att som oftast grappa tag i stjärtspolen insåg han det omöjliga i. Istället lyckades han sticka in handen genom en av gälspringorna och fick upp fisken. Utmattad och oerhört lycklig betraktade han sitt byte, en lax på 15,2 kilo och 115 centimeter lång.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 juni 2014