JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Bokbuss vid skola

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Efterlängtad buss till Ahlaskolan

Publicerad 13 november 2014

Elvis Magnusson och Ludvig Ralph gillade bokbussens fåtölj, där gick igenom ett antal böcker innan de bestämde sig före vilka tre de skulle låna.

Äntligen stod den på gården intill Ahlaskolan, Laholms kommuns röda bokbuss. Efterlängtad av barn, lärare och rektor.
- Gud, så många monsterböcker, sade en liten grabb och bläddrade ivrigt i beståndet.

Under torsdagsförmiddagen gick skolans alla 75 elever till bokbussen för att upptäcka en ny värld av böcker. Förvisso har skolan eget bokbestånd, men det kan inte mäta sig med bokbussens och dess ständiga förnyelse av utbudet.

Ivriga och vetgiriga

Charlie Hansen var en av Ahlaskolans 75 elever som för första gången klev in i kommunens bokbuss.

Ivriga och vetgiriga klev barnen in i det rullande biblioteket, där bibliotekarie Boel Rosengren höll en kort introduktion innan barnen fördjupade sig i boklådor och bokhyllor. Lånekvoten var tre böcker per elev. En gräns som många hade svårt att hålla när läshungern fick en rejäl injektion.

Dessbättre var inte bokbussens uppehåll en tillfällighet. Var tredje vecka kommer den fortsättningsvis att stå på skolgården.

Uppehåll vid fler skolor?

Boel Rosengren hoppas också på regelbundna uppehåll vid Genevadsskolan och Hishultsskolan. Kanske infrias förhoppningen när de båda nämnderna, barn- och ungdomsnämnden samt kultur- och utvecklingsnämnden samordnat sina resurser.

Samtidigt ställer Skolinspektionen, med stöd av skollagen, krav på större bokutbud vid dessa skolor och Ahlaskolan.

- Vid förra årets inspektion fick Ahlaskolan, och i viss mån Genevadsskolan, kritik för att vi inte uppfyllde kravet på ett fullödigt skolbibliotek. Med regelbundna bokbussbesök kan vi erbjuda ett bra och varierande bokbeståndet som stimulerar elevernas läs- och skrivinlärning, säger Bengt Svensson, rektor för Ahlaskolan, Genevadsskolan och Knäredsskolan.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 november 2014