JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Bryggerimuseum i hönshus

Mikromuseum invigt

Publicerad 05 juli 2014

Södra Sveriges sannolikt minsta bryggerimuseum invigdes idag hos Kvarnen i Knäred. Delar av Brovikens bryggeri visas numera i kvarnens gamla hönshus.

När ”Bryggar-Olle” Ericsson, sonen till sista ägaren av Brovikens bryggeri, förberedde försäljning av sitt hus i Knäred kom han i kontakt med Lisbet och Roland Davidsson som renoverat Kvarnen i Knäred. Olle hade lagt fram gamla drickaflaskor som han tänkte slänga. När Roland ficks se det gick det på en mikrosekund från tanke till idé.

- Vi kan väl göra ett litet museum i hönshuset, föreslog Roland och Olle var inte sen att haka på. Idag är Olle Ericsson helnöjd att de gamla prylarna kommer till användning.

Brovikens bryggeri

Bryggeriet startades av Ivar Larsson 1926 vid en liten utbuktning av Krokån ungefär där bron över Sjöaredsvägen går. Två år senare tar Johan Svensson från Mörkhult över verksamheten och den stannar inom släkten till nedläggningen 1975.

- Det är populärt med mikrobryggerier och nu har vi gjort ett mikromuseum, berättar Olle med illa dold stolthet i invigningstalet.

 

Roland Davidsson, Olle Ericsson och Lisbet Davidsson

Kvarnen i Knäred

Ett bryggerimuseum är alltså senaste tillskottet för Kvarnen i Knäred. Lisbet och Roland är ett fantastiskt engagerat och energiskt par. På bara några år har den fallfärdiga kvarnen renoverats bit för bit. Snart hoppas man att kunna börja mala mjöl på traditionellt sätt och baka bröd i den egna gamla ugnen. Dessutom har en äng röjts fram vid sidan av kvarnen och här har sittgrupper timrats och lökar såtts. Kvarnen har på kort tid blivit ett mycket uppskattat utflyktsmål.

- I lördags hade vi ett bröllop för hundra personer och vecka innan en ännu större bokning. Hittills i år har vi haft mellan 1600 och 1700 besökare och då har knappt sommarsäsongen börjat, berättar Lisbet.

Intensiv helg

Invigningen av mikromuseet var en av många programpunkter på Knäredsdagen. Traditionsenligt var det fullt av aktiviteter på torget, Bruddalens hantverksamässa, Gula Villan och runtom i Knäredstrakten.

Första lördagen i juli är en av sommarens intensivaste dagar som även bjöd på bland annat Mellbystrandskalas, hantverksmässa i Hasslöv, teater, loppis med mera. Sommaren är definitivt här. Passa på och njut!

 

Text och bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 juli 2014