JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Café i Stadsparken

Parkcaféet öppnar på lördag

Publicerad 15 juli 2014

Mary Mohammed, Susanne Peter, Siv Mehiläinen, Adwan Zed och Tirtha Rasaili planerar öppnandet av Parkcaféet.

På lördag öppnar föreningen Laholm utan gränser Parkcaféet i Stadsparken i Laholm. Denna första säsong blir det öppet på helgerna kl 14-17 fram till den 15 september. Tre onsdagar när det arrangeras guidade rundvandringar i parken passar man också på att ha öppet.

- Medlemmarna arbetar ideellt i caféet och vi provar oss fram i år, går det bra blir det mer öppet nästa år, säger föreningens stolta koordinator Tirtha Rasaili. Vill någon grupp komma utanför öppettider kan vi nog ordna det också om vi bara får veta det i förväg.

Socialt företagande

Satsningen på café i Stadsparken är en idé som aktualiserades i samband med utmärkelsen Årets park och att Laholms kommun köpte försäljningsbodar från Båstad.

- Tanken att låta ett socialt företagande få chansen växte fram och Laholm utan gränser har i olika sammanhang visat intresse att vilja skapa mötesplatser. Och vi tror att det på många olika sätt kan ge ett spännande mångkulturellt inslag i parken, säger Ulf Mattsson, verksamhetschef på kultur och utveckling.

Internationellt sortiment

Det kommer att erbjudas lite annorlunda fika. Flera av medlemmarna vill få just sina länders specialiteter med i sortimentet. På frågan om exempel på vad som kan dyka upp i kakdisken pratar man fort och i mun på varandra.

- Vi ska ha tysk frukttårta. Vi ska ha Baklawa som är en smördegskaka med pistage, mandel och sirup. Jag vill baka Kaktamar som är vitt mjöl, smör och dadlar. Hemgjord sylt och goda knäckebröd blir det också. Turkiskt kaffe är ett måste! Och naturligtvis glass, svensk pinnglass, berättar Mary, Susanne och Adwan.

Lärorikt

Föreningen hoppas att det skall bli lärorikt att driva café.

- Ja, vi kommer att lära oss mycket om svenska villkor och regler för mathantering, hygien, ekonomi och annat kring företagande. Men kanske ännu viktigare blir erfarenheter och utveckling av språk och svenskt bemötande när vi ska prata med alla kunder. Dessutom är det viktigt att arbeta i grupp över kulturgränserna och skaffa sig ett brett socialt kapital, menar Tirtha.

Fakta om Laholm utan gränser (LUG)

LUG är en multikulturell förening som arbetar med utbyten genom nätverk och att optimera existerande integrationspolitik. Föreningen har tre uttalade ändamål:

1) Bygga broar och skapa mötesplatser genom kulturella aktiviteter för nyanlända flyktingar, andra invandrare, nyinflyttade svenskar i Laholms kommun och de redan boende i kommunen.
2) Bryta nyanländas isolering genom att skapa sociala nätverk.
3) Starta samarbete med andra föreningar i Laholm för gemensamma aktiviteter och socialt utbyte.

LUG engagerar sig i första hand inom tre områden: idrott, familj/barn, jämställdhet och yrkesliv. Alla aktiviteter är organiserade med och för medlemmar. Aktiviteterna ska bestämmas av föreningens medlemmar.

Medlemmar är invånare av olika nationalitet i Laholms kommun, just nu finns 39 olika nationaliteter representerade bland 391 medlemmar.

Medlemsavgift är 50 kr per år.

Text och bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 juli 2014