JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Dags för skräpplockning

Allt fler plockar skräp

Publicerad 10 april 2014

Karin Tuvesson och Johanna Andersson hoppas på stort intresse för årets skräpplockarkampanj.

Nu är det dags att börja plocka skräp. Vårens skräpplockardagar, som drivs av Håll Sverige rent, har under de senaste åren fått stort genomslag i Laholms kommun. Kommuninvånarna är angelägna om att det ska vara rent och snyggt. I fjol samlade drygt 2 500 personer in 10.5 ton skräp.

- Skräpplockardagarna har fått ett stort genomslag i vår kommun. I fjol hamnade vi på 26:e plats i landet och trea i länet sett till andelen aktiva i förhållande till kommunens invånareantal, säger avdelningschef Karin Tuvesson, som tillsammans med Johanna Andersson är ansvarig för kampanjen i Laholms kommun.

Tio procent plockade skräp

Fjolårets mål att engagera minst tio procent av befolkningen i Laholms kommun nåddes. I år spänns bågen ytterligare med målet att hamna bland de 20 främsta kommunerna i landet.

Risken att bli sysslolös är inte särskilt stor. För tyvärr slängs det allt mer skräp i naturen, särskilt emballage som innehållit snabbmat.

Kampanjen drivs av Håll Sverige Rent som uppmanar förskolor, skolor, föreningar, organisationer och privatpersoner att dra sitt strå till stacken. Senast den 30 mars ska förskolor och skolor anmäla sig. Men redan nu har många i Laholms kommun anslutit sig.

- I fjol hade vi nästan hundraprocentig anslutning till och med mellanstadiet. Högstadieskolorna har det tyvärr varit svårare att engagera. Förhoppningsvis kommer även de med i år, säger Karin Tuvesson

Håll Sverige Rent kommun

För att få extra skjuts i engagemanget har Laholms kommun blivit en Håll Sverige Rent kommun. Det innebär bland annat att kommunen tillhandahåller sopsäckar utan kostnad när föreningar, organisationer och privatpersoner anmäler sig för att samla skräp.

- Vi blir också del av ett nätverk, där vi kan ge och få tips på olika aktiviteter, säger Johanna Andersson utredare på teknik- och servicekontoret.

Europeisk angelägenhet

Att hålla naturen ren från skräp har också blivit en europeisk angelägenhet. Den 10 maj genomförs en så kalla Clean-up dag i samtliga EU-länder. Under denna lördag hoppas Karin Tuvesson och Johanna Andersson få se åtskilliga kommuninvånare med skräppåsar i och runt tätorterna.

Hundbajs slängs här och var

Vad hittade då fjolårets skräpplockare? Massor av hundbajs insvept i plastpåsar som slängts i buskage.

- När hundägarna samlar bajset i plastpåsar begriper jag inte varför de kastar bort påsarna. Det är ju inte rimligt att andra ska plocka upp bajspåsarna, säger Johanna Andersson.

Fimpar är det också gott om. Uppskattningsvis 1 miljard fimpar hamnar årligen på gator och torg runt om i Sverige.

- Tänk om alla rökare plockade på sig fimpen. Det skulle göra naturen gott och befria den från bland annat kadmium som finns i cigarettfiltret, säger Karin Tuvesson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 februari 2014