JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Dansk smyckar Knäred

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Dansk bro smyckar Knäred

Publicerad 30 september 2014

Ole Bunton med sitt vinnande verk. Till nästa sommar hoppas han att den två-tre meter höga skulpturen står på torget i Knäred. 

Uppdraget att smycka torget i Knäred går till den danske skulptören Ole Bunton.
Beskedet från museichef Sven Lundström på Hotell Freden möttes av applåder och strålande ansikten. Det var också det verk som fick flest röster när de fyra modellerna ställdes ut för omröstning.

I samband med fjolårets 400-årsfirande av freden i Knäred beslutade företrädare för Svea Larssons donationsfond att placera ett offentligt konstverk på torget i Knäred.

Fyra konstnärer, Sys Svinding och Ole Bunton från Danmark samt

Lotte Forsfält och Marta Runemark med halländsk anknytning, bjöds in att lämna förslag till ett tänkt verk. Under två veckor kunde Knäredsbor och alla andra intresserade rösta på vilket verk de helst ville se på torget i Knäred. Och det väckte stort engagemang.

Många röstade

- Så många som 94 personer har röstat och beskrivit varför de vill se just sitt favoritverk på platsen. Omröstningen ledde också till flera intressanta diskussioner om offentlig utsmyckning, berättade Laholms kommun kultursekretare Therésè Ehrenborg, under söndagens offentliggörande av vem som tilldelats uppdraget.

Samtliga verk fick röster med övervikt på Ole Buntons skulptur med broslagning av Sverige, Norge och Danmark. Vem som skulle tilldelas uppdraget låg dock i händerna på styrelsen för Svea Larssons donationsfond. Deras beslut sammanföll med Knäredsbornas val.

 

Som en del av Kathinka Lindhes dokumentation av utsmyckningen i Knäred intervjuade hon Gudrun Pettersson, Centerpolitiker i kultur- och utvecklingsnämnden, och Knäredsbon Rolf Åkesson.

Nära missa tillkännagivandet

Till Hotell Freden kom också Ole Bunton - med nöd och näppe. Först vid 11-tiden på söndagen läste han sina mejl. I ett av dem  gavs beskedet att han fått uppdraget i Knäred, och var välkommen till ceremonin på hotellet tre timmar senare. Snabbt fick han fatt i en konstnärskollega utrustad med bil och färden ställdes mot den historiska sydhalländska orten.

- Det är verkligen roligt att få uppdraget, säger Ole Bunton, som lagt stor vikt i verkets symbolik. Tre bastanta ben, utförda i granit, som tillsammans bildar en bro mellan de tre nationerna.

Skulpturen, som blir två-tre meter hög, ska både brukas och beskådas.  Under den närmaste tiden ska Ole Bunton leta lämplig färgskiftande granit till sitt verk, och göra en arbetsmodell i skala 1:2. I den Köpenhamnsbaserade verkstaden mejslar han sedan fram stenformationerna innan de fraktas till Knäred.

Knäredsbesök i verkstaden

Kanske får han också Knäredsbesök under arbetets gång. För nyfikenheten på hur han jobbar är stor. Redan på söndagen väcktes förslag om gemensam busstur till verkstaden i Köpenhamn.

Om allt klaffar hoppas Ole Bunton att verket kan invigas på Knäredsdagen den 4 juli nästa år. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 september 2014