JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / EU-debatt på Osbecksgymnasiet

Het debtt kring EU-frågor

Publicerad 09 maj 2014

Det blev en stundtals het debatt när de tio ungdomsförbunden diskuterade EU-frågor inför kommande EU-val.

Det blev en stundtals het debatt i Osbecksgymnasiets aula i Laholm när tio ungdomsförbund diskuterade aktuella frågor inför stundande val till EU-parlamentet. Under debatten diskuterades bland annat invandring, utbildning, mobilitet och snus.

I över en månad har elever på Osbecksgymnasiet arbetat med att arrangera en debatt och skolval inför EU-valet. Till debatten kom: Mikael S Persson, Moderata ungdomsförbundet (MUF), Joel Haglund, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), Stina Wernersson, Centerpartiets ungdomsförbund (CUF), Emma Gröndal, Liberala ungdomsförbundet (LUF), Felix Englund Davidsson, Sverigedemokratiska ungdomsförbundet (SDU), , Philip Lerulf, Junilistan, Adam Eltér, Ung Pirat, , Ronja Lundberg, Grön Ungdom, Sebastian Ghafari, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) och Chitra Abel, Ung Vänster.

Debatten fokuserade på tre frågor:

  • Ska vi fortsätta vara medlemmar i EU? Varför/varför inte?
  • Vilka fördelar finns det för unga i framtiden inom EU?
  • Vilken fråga kommer ni att driva om ni kommer in i Europaparlamentet?

Vill lämna EU

Två ungdomsförbund vill lämna EU, SDU och Ung Vänster. Sverigedemokraterna motsätter sig EU:s överstatlighet medan Ung Vänster upplever att EU är ”odemokratiskt, ojämställt och driver en inhuman flyktingpolitik”. Ung Pirat ligger lite mittemellan med krav på omförhandling av EU:s fördrag, men vill vara kvar i unionen. De borgerliga ungdomsförbunden är anhängare till EU, men förespråkar olika inriktning. CUF vill ha en smalare och vassare union, MUF vill inte att mer makt flyttas till EU medan LUF önskar mer av samarbete.

SSU ser positivt på EU, men vill inte utöka unionens makt. För Grön ungdom är EU en viktig plattform i arbetet med miljö- och klimatfrågor.

Ser fördelar med rörlighet

Beträffande eventuella fördelar för de unga med medlemskap i EU lyftes de fyra friheterna:

  • Fri rörlighet för varor
  • Fri rörlighet för tjänster
  • Fri rörlighet för personer
  • Fri rörlighet för kapital

Särskilt möjligheten att arbeta, studera och bosätta sig var man vill tilltalade ungdomspartierna. Genom EU öppnas också dörrar till påverkan i klimatfrågorna

- Vi kan inte stå utanför ett samarbete som ger oss möjlighet att påverka USA och Kina i klimatfrågorna!, sade Ronja Lundberg, Grön Ungdom

Ett argument som inte bet på Ung Vänster.

- Endast ungdomar som har råd drar nytta av rörligheten. Fattiga ungdomar inom och utanför unionen ställs utanför allt, sade Chitra Abel

Vill förhindra maktförskjutning

Vilka frågor kommer då partierna driva om de kommer in i parlamentet? Att förhindra att mer makt flytas till EU, sågs av flera som en central uppgift. För SDU står begränsad invandring högt på dagordningen.

- Det är bättre att stanna i närområdet istället för att fly till andra länder. I Sverige kan vi ta emot ett par tusen flyktringar om året, men inte tiotusentals som nu. Skicka istället biståndet till länder som behöver det. Det blir bättre för alla, sade Felix Englund Davidsson, SDU

En ståndpunkt som övriga ungdomsförbund reagerade kraftigt på. SSU och LUF underströk att de kommer att jobba för en mer human flyktingpolitik.

För KDU är det viktigt att bibehålla den nationella suveräniteten för frågor som främst berör Sverige, och exemplifierade med turerna kring snusets ställning.

LUF vill ha FBI

Avslutningsvis fick ungdomsförbunden svara på några snabba ja- och nej-frågor, bland annat om EU ska utökas med fler länder. Alla utom Ung Vänster var positiva till detta. I en annan fråga särskilde sig LUF. Ungdomsförbundet vill att EU får ett överstatligt polisväsende, ett slags FBI.

Text och bild: Sofia Larsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 maj 2014