JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Fransmän besöker Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Fransmän besöker Laholm

Publicerad 21 oktober 2014

Bibliotekarie Lena Angviken berättade om bokbussens verksamhet i Laholm för de franska besökarna Laurent Dubost, Nadège Montès och Guillaume Matuzesky.

Utanför Stadshuset vajar Trikoloren och på ett litet bord med fransk litteratur i Stadsbiblioteket står ”Vive la France” i blått, vitt och rött. Laholm har franskt besök under veckan.

För ganska exakt två år sedan inledde Laholm utbyte med Chamboeuf, en liten ort med knappt 2 000 invånare cirka tre mil norr om Saint-Étienne i södra Frankrike. Syftet var tredelat: att utveckla ungdomarnas internationella språk, skapa förståelse för varandras kulturer och fördjupa sig i frågor kring demokrati och inflytande.

En annan gren av utbytet handlar om att erbjuda lite äldre ungdomar sommarjobb på respektive ort samt att få till stånd ett familjeutbyte.

I våras åkte elever som läser franska på Lagaholmsskolan i Laholm till den franska orten och under innevarande vecka gästas Laholm av tolv franska ungdomar och tre vuxna. Under veckan följer ungdomarna sina kompisars lektioner i högstadiet, så när som på en dag som reserverats för utflykt och besök i simhallen. Samtidigt besöker de vuxna olika platser i kommunen, tar del av skolundervisningen samt gör en tripp till Göteborg och konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn.

Dammade av franskan

Under tisdagen guidades de runt i Stadshuset och Stadsbiblioteket. Med avdammade franskkunskaper tog bibliotekarie Lena Angviken hand om den lilla delegationen och lotsade dem runt bland bokhyllorna. Hyllan med fransk litteratur fångade länge intresset, men det var först när de klev in i bokbussen som en av dem plockade fram kameran.

- Wow. Vilken flott bokbuss, och så mysigt inredd.

Fransmännen imponerades också av turtätheten till kommunens många småorter.

Spridd kompetens

Rundvandringen i Stadshuset och hur kommunen är organiserad gav dem en bild av en betydligt mindre hierarkisk organisation jämfört med den franska.

- Här verkar kompetensen vara mycket mer spridd bland de anställda, och inte som hemma hos oss med en mycket mer pyramidial uppbyggnad, säger Nadège Montès.

Inga egna datorer

Av sin 14-åroga dotter, som följer lektionerna på Lagaholmsskolan, har hon också fått en liten inblick i den svenska skolan. Och det skiljer en hel del, som exempelvis tillgången på tekniska hjälpmedel. I Frankrike är det inte tal om att förse eleverna med egna datorer eller läsplattor.

- Visst pratas det om tekniska hjälpmedel, men hos oss prioriteras böcker. Kanske borde även vi satsa lite mer på teknik. Men hur är det, lär sig svenska elever mer med egna datorer och läsplattor, frågar Nadège, och nämner Pisa-undersökningen.

- I den dyker ju Sverige, så ger verkligen tillgång till modern teknik eleverna mer kunskap, funderar hon.

Men hon ser också fördelar med den svenska skolan. Relationen mellan lärare och elev tilltalar henne.

- Vi har ett auktoritärt system och har en hel del att lära av den svenska skolan. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 21 oktober 2014