JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Invigning av skulptur

Invigning av skulptur

Publicerad 21 augusti 2014

Hembygdsgården i Våxtorp har saknat sin bingerska. På söndag avtäcks en ny skulptur som knyter an till den gamla sticktraditionen. 

För nästan exakt tre år sedan tals skulpturen med den lilla ”Bingerskan” från hembygdsparken i Våxtorp. Eftersom den aldrig återfunnits fick konstnären Magnus Ringborg uppdraget att göra en ny skulptur med gestaltning av bingeverksamheten. På söndag invigs hans verk vid hembygdsparken.

Konstnären Lars Lindekrantz förfärdigade den lilla ”Bingerskan”, som kom på plats 1986. Utförd i driven koppar blev den förmodligen ett hett byte för metalltjuvar. Sedan en augustinatt för tre år sedan har ingen sett röken av denna. Länge levde hoppet om att den skulle återfinnas, men den blev borta för evigt. Laholms kommun anslog därför pengar till ett nytt konstverk, som även det skulle gestalta den gamla bingetradtionen.

Genom Laholms kommuns kultursekreterare Thérèse Ehrenborg presenterades förslag på olika material och konstnärer. Tillsammans med hembygdsföreningens styrelse i Våxtorp gavs uppdraget åt skulptören Magnus Ringborg, Stockholm.

Officiell avtäckning

På söndag, den 24 augusti klockan 14, är han på plats i Våxtorp för den officiella invigningen. Tillsammans med kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Elisabet Babic (M)  och hembygdsföreningens ordförande Karin Ottosson avtäcks skulpturen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 21 augusti 2014