JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Känd röst pensioneras

Kommunens mest kända röst i pension

Publicerad 25 april 2014

Britt Nilsson avtackades bland annat av kommunchef Nils Danred.

Laholms kommuns mest kända röst går i pension. En omisskännlig kvittrande röst med Halmstadsidiom hörs inte längre när man ringer Laholms kommun. Närvaron i luren har successivt trappats ner under de senaste åren och begränsats till automatiska meddelanden. Men Britt Nilssons närvaro har ändå funnits där. Tills nu, när dörren till pensionärslivet öppnas.

Laholm har i mer än 40 år varit hemortsadressen. Sydhalländskan har dock aldrig fått rejält genomslag. Halmstadfödda Britt skulle mycket väl kunna stå bland Kvastarna på Halmstads BK:s hemmamatcher och tas för en genuin Halmstadsbo, nästan i varje fall.

För visst har tiden i den sydligaste länsdelen fått ett och annat fotfäste i dialekten och de vassaste Halmstadsidiomen slipats lite rundare. Men den kvittrande rösten, ofta med ett gott skratt, är lika igenkännbar som den dag hon först tog luren i växeln och svarade: ”Välkommen till Laholms kommun”.

Dubbla sysslor

Ett tag sedan nu, drygt 40 år för att vara lite mer exakt. Först som inhoppare när ordinarie växeltelefonist blev alltför överhopad med andra arbetsuppgifter. Ty då, i början av 1970-talet, var det oftast problemfritt att både sköta växeln och ansvara för andra sysslor.

- Det var långt mellan samtalen. I dag hanteras närmare 300 per dag, säger Britt.

Kort väg till växeln

Rollen som ordinarie växeltelefonist tog hon först efter en vända på drätsel- och skolkontoret. Steget från skolans administrativa värld till ett liv med luren i högsta hugg var dock inte långt. Vägg i vägg med skolkontoret, som då fanns i det nu utrymda polishuset, låg växeln. Britt greppade luren och blev fast. Och det ångrar hon inte.

- Ingen dag var den andra lik. Man fick kontakt med massor av människor och lärde känna många. Visst, alla var inte alltid på bästa humör, men jag försökte hantera bemötandet på bästa sätt. Och oftast lugnade även de mest hetlevrade sig.

Värnade om Britts säkerhet

Ett och annat hot blev det också under åren i växeln, fast hon tog det med ro.

- En berusad kille ringde en gång och bombhotade hela Stadshuset. Samtidigt lovade han att jag, först av alla, skulle sättas i säkerhet. Och det kändes ju tryggt samtidigt som jag insåg att hotet kunde hanteras utan utrymning av Stadshuset, berättar Britt Nilsson.

Under de senaste åren har Britt jobbat med telefoni på IT-enheten, men hennes röst har fortfarande hörts när man ringt 15 000 och det har varit telefonkö.

På fredagen avtackades hon i Stadshusets kafeteria av drygt 100 kolleger. Om några dagar gör hon sitt sista arbetspass och lämnar sin mångårige arbetsgivare.

Kom ut - till slut

När hon började på Laholms kommun upplyste en kollega henne om att ”har du en gång börjat här kommer du aldrig härifrån”. Men inte stämde det. Visst kom Britt ut från Laholms kommun. Men det tog drygt 40 år.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 april 2014