JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Knäredselever bäst i kommunen

Knäredselever slänger minst mat

Publicerad 13 juni 2014

Eleverna på Knäredsskolan slänger minst mat av alla elever i kommunen. Det firades häromdagen med glassbåtar och ett stort tack till alla på skolan som målmedvetet jobbar för att matsvinnet ska minska.
- Mat för cirka 50 kronor per dag har slängts, och det är ett riktigt bra resultat, säger Lisa Larsson, enhetschef på kommunens kostavdelning.

Information är en viktig komponent för att få matsvinnet att minska. Personalen på Knäredsskolan har ett bra samarbete med eleverna och tillagningsköket på Smedjebacken. Vilket man haft under flera år och som lett till att eleverna äter upp det mesta som serveras.

- Eleverna gillar maten och därför slängs det också så lite, säger Lisa Larsson.

Minskat med 40 procent
För fem år sedan började kostavdelningen på Laholms kommun mäta hur mycket mat på skolorna som går i slasken. Sedan dess har svinnet minskat med cirka 40 procent. I mars gjordes den senaste mätningen, vilken tar fasta på såväl hur mycket eleverna slänger som köken.

I snitt slängde eleverna 5,1 procent av maten, som lades upp på tallrikarna under en månad. Minst avfall producerade eleverna på Knäredsskolan, 2,1 procent. Nästan lika duktiga var Ysbyeleverna som hamnade på 2,5 procent. Mest slängde Våxtorps- och Mellbystrandseleverna, 9,0 respektive 8,7 procent. I pengar räknat hamnade mat för totalt närmare 73 000 kronor per månad i slasken.

Störst svinn från köken
Från köken, det vill säga mottagnings- och tillagningsköken, var svinnet än större, 17,3 procent. Men jämfört med oktober 2013 minskade svinnet med 6,3 procentenheter. Omräknat i pengar blev svinnet drygt 140 000 kronor. Det betyder att mat för drygt 220 000 kronor under mars månad hamnade i slasken när kökens och elevernas svinn summeras.

- Visst, beloppen är stora, men vi har verkligen arbetat målmedvetet med att minska svinnet. Och sett över femårsperioden har vi också varit framgångsrika. Det betyder dock inte att vi nu lutar oss tillbaka. Målet i vår verksamhetsplan är att minska matsvinnet med fem procent per år, säger Lisa Larsson.

Jämförs de olika köken med varandra visar statistiken att tillagningskök slänger mindre än mottagningskök. Förklaring är enkel. Tillagningsköken kan ta tillvara överbliven mat. Den möjligheten saknas på mottagningsköken.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 juni 2014