JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Kök i sällskap med Mat Tina

Smedjebacken i ädelt sällskap

Publicerad 09 april 2014

Köket på Smedjebacken, här representerade av de tre kockarna Gunnel Johansson, Jon Johnsson och Pia Starne, har fått samma stipendium som Mat Tina.

Kökspersonalen på Smedjebacken i Knäred tillhör nu samma ädla sällskap som Mat Tina. Köket blev nämligen 2013 års mottagare av Skåneländska gastronomiska akademiens vänförenings stipendium på 10 000 kronor. Ett pris som tidigare tilldelats Tina Nordström.

- Priset sporrar oss att bli än bättre, säger tre glädjestrålande kockar, Gunnel Johansson, Jon Johnsson och Pia Starne.

Tala om prisregn över Laholms kommuns kök, som under senare år fått flera utmärkelser för vällagad mat kombinerad med tilltalande matupplevelse vid serveringsborden. Solhemmets kök i Veinge har utsetts till Hallands bästa seniorrestaurang och nominerades två år i rad till Arlas rikstävling för bästa kök, och i höstas utsågs Lagaholmsskolans kök i Laholm till Hallands bästa skolrestaurang.

Till de prisade köken hör nu också Smedjebacken. Vänföreningen i den Skåneländska gastronomiska akademien, som omfattar de gammeldanska landskapen Halland, Skåne, Blekinge och Bornholm, föll för Smedjebacken och dess ”engagemang, lyhördhet till pensionärernas önskemål, fokus på råvarans kvalité och matlagning från grunden”.

- Självfallet blev vi jätteglada när vi fick beskedet. Vi visste att vi var nominerade, men att vi skulle ta hem utmärkelsen, det hade vi knappast räknat med, säger de tre kockarna.

Närmare 500 portioner

Mellan 450 och 500 portioner lagas dagligen på Smedjebacken, varav ett 50-tal med specialkost. Det kan vara mat anpassad för allergiker likväl som lättuggade portioner för dem som har svårt att tugga och svälja. Dessutom lagar de mat till bredast möjliga ålderskategori, från förskolebarn till gamla i Knäred och Hishult.

- Ja, det gäller att vi är vi är lyhörda för vad barn och gamla vill ha. Och det är vi angelägna om att fånga upp på olika sätt, säger Jon Johnsson.

Ska fresta allas smaklökar

Kollegan Gunnel Johansson, nestor i köket med sina 31 år, tänker alltid att den mat som tillagas i köket ska fresta hennes smaklökar lika mycket som gästernas.

- Tänker man så, gör man också ett gott jobb, säger hon och poängterar att alla i köket drar sitt strå till stacken för att barn, elever och gamla dagligen ska serveras bra och näringsrik mat.

Kommit ikapp

För ett antal år sedan hade offentliga kök lite av B-karaktär över sig, något som Jon Johnsson med förflutet i den privata restaurangnäringen upplevde. Idag är den bilden i stort utraderad.

- De kommunala köken har kommit ikapp de privata restaurangerna. Som kock är det också mycket mer harmoniskt att jobba i offentliga kök. Stressen är mindre och man har en bättre kontakt med matgästerna, säger han.

Att de kommunala köken i Laholms kommun fått den ena utmärkelsen efter den andra tror de också beror på tillgången på bra råvaror. Med det nya upphandlingsavtalet, där kommunen fick igenom kravet på att levererat kött ska produceras enligt svensk djurskyddslagstiftning, har kvalitén på råvarorna förbättrats avsevärt.

- Bra råvaror ger helt andra förutsättningar att laga mat som smakar riktigt bra, säger Pia Starne.

Nära samarbete med verksamheterna

Kommunens kostchef, Eva Ahlgren, gläds med den prestigefyllda utnämningen. Att Smedjebackens kök nominerades till priset berodde bland annat på det nära samarbetet mellan köket och verksamheterna.

- Personalen är verkligen lyhörd för matgästernas önskemål, som fångas upp bland annat via kostråd. I Knäred, såväl som i andra kommunala kök, har vi också en trogen personal som tyrivs på sina arbetsplatser. Det är också en viktig faktor för det slutgiltiga resultatet - en tilltalande matupplevelse.

På fredag sitter de tre kockarna vid omsorgsfullt dukade bord på Grand Hotell i Lund. Här håller akademien sin årsfest och utdelar priser för olika insatser inom gastronomins område.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 april 2014