JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Laholm - årets säkerhetskommun

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Laholm - årets säkerhetskommun

Publicerad 15 oktober 2014

Lena Drott, Bengt Tuvesson och Pär-Åke Eriksson från Laholms kommun och närpolischef Mikael Eliasson mottog priset "Årets säkerhetsarbete i kommun".

Laholms kommun har fått ett rejält kvitto på sitt långsiktiga och målmedvetna säkerhetsarbete. På säkerhetsmässan i Älvsjö fick kommunen priset Security Awards inom kategorin Årets säkerhetsarbete i kommun.

I slutet av augusti nominerades Laholms kommun, tillsammans med Mölndal och Örebro kommuner, till årets säkerhetskommun. Nomineringen var i sig en bekräftelse på att det metodiska arbete som räddningstjänst, socialtjänst, polis och kriminalvård lagt ner för att minska kriminaliteten gett eko. Så har också antalet bostadsinbrott minskat med 30 procent under 2012 och lika mycket under 2013.

Spänd förväntan 

Med spänd förväntan åkte räddningschef Pär-Åke Eriksson, enhetschef Bengt Tuvesson, kvalitetsutvecklare Lena Drott och närpolischef Mikael Eliasson till säkerhetsmässan i Älvsjö utanför Stockholm. Vid middagstid på onsdagen kom beskedet: Laholm är årets säkerhetskommun.

- Det känns fantastiskt roligt att få utmärkelsen. Bättre bekräftelse på att vi jobbat och jobbar på rätt sätt kan vi inte få. Nu får vi också uppmärksamhet i hela Sverige, säger en något omtumlad Pär-Åke Eriksson.

- Utmärkelsen sporrar oss också att jobba vidare med att skapa en än trygggare och säkrare kommun.

Gör verkstad av avtal

Att kommunen träffat samverkansavtal med parterna gör inte Laholm unikt. Liknande avtal finns på flera andra håll i landet. Men, understryker Mikael Eliasson, vi ser också till att samarbeta.

- Hos oss har överenskommelsen blivit verkstad och inte en paperstiger. Vi träffas regelbundet en gång i veckan, diskuterar åtgärder på kort och lång sikt och pratar oss samman inför olika insatser, säger Mikael Eliasson.

Att åtgärderna gett önskvärt resultat mäter han bland annat i antalet inkommande telefonsamtal. Numera är de förhållandevis få.

- För mig är det en bra temperaturmätare på att kommuninvånarna känner sig allt tryggare, säger närpolischefen.

Utmärkelsen ger injektion

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Jönsson (M) gladdes också åt utmärkelsen och dess betydelse för kommunen.

- Att bli utsedd till årets säkerhetskommun ger oss ett kraftfullt kvitto på att vi arbetat på rätt sätt och att insatserna gett avsedd effekt. Samtidigt ger utmärkelsen ytterligare injektion i vårt fortsatta arbete, säger han.

Orolig

Men mitt i glädjen är han också orolig. Polisen står inför en gigantisk omorganisation med bland annat bildande av lokala polisområden. Det kan innebära att Laholm blir en del av Halmstad.

- Nuvarande och kommande kommunledning i Laholm måste därför trycka på med fortsatta uppvaktningar hos polisen så att Laholm bildar ett eget polisområde, kanske tillsammans med Båstad. En viktig faktor till att vi nått så långt i trygghets- och säkerhetsarbetet är utan tvekan det faktum att polisen har en välfungerande organisation i Laholm, säger Thomas Jönsson.

Juryns motivering

 Så här lyder juryns motivering till Årets säkerhetsarbete i kommun:

”Genom att vända problem till lösning och därmed nå framgång genom förebyggande och gemensamma insatser - med både akuta åtgärder och ett långsiktigt, strategiskt samarbete - kan en otrygg kommun bli en trygg kommun med färre brott, lägre skadekostnader och ökad trygghet för såväl invånare som anställda.”

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 oktober 2014