JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Laholm årets säkerhetskommun?

Laholm nominerad till årets säkerhetskommun

Publicerad 27 augusti 2014

Räddningschef Pär-Åke Eriksson, närpolischef Mikael Eliasson, socialchef Björn Jingblad och handläggare Lena Drott träffas regelbundet för att dryfta gemensamma frågor. 

I fjol belönades Eslövs kommun för sitt säkerhetsarbete. I år kan det bli Laholm. Som en av tre kommuner i landet har Laholm nominerats till årets säkerhetskommun av Security Awards, säkerhetsbranschens tävling för ett säkrare samhälle.

- Det är jättekul att vi uppmärksammas för det metodiska arbete som lagts ner under de senaste åren, säger räddningschef Pär-Åke Eriksson och närpolischef Mikael Eliasson.

Security Awards lyfter fram personer, organisationer och företag som på olika sätt bidrar till ökad trygghet i samhället. Därvidlag har Laholms kommun tillsammans med polisen och ideella krafter varit väldigt framgångsrik.

Föga smickrande andraplats

För tre år sedan placerade sig kommunen på en föga smickrande andraplats i landet över antalet bostadsinbrott per 100 000 invånare. Ungdomsbrottsligheten var också hög, och vissa platser i kommunen upplevdes som väldigt otrygga att vistas på.

- Vi befann oss i en oroande sits med en kriminalitet som bredde ut sig. Då togs ett samlat grepp från polis, berörda kommunala verksamheter och politiker. Med ryggen mot varandra påbörjades arbetet med att skapa en tryggare kommun, säger Pär-Åke Eriksson.

Arbete på alla fronter

Han fick uppdraget att organisera samarbetet. På alla fronter drogs arbetet igång. Häri ingick grannsamverkansgrupperna med stöd av Länsförsäkringar. Med trygghetsvandringar åtgärdades särskilt utsatta miljöer, bland annat skolor, där skadegörelse tillhörde vardagen. Veckomöten med företrädare för polis, räddningstjänst och socialförvaltning skapade grogrund för omedelbara åtgärder mot kriminalitet och oro i samhället. Samtidigt förbättrades polissamarbetet över länsgränsen mot Skåne och Småland.

Effekten lät inte vänta på sig. Under 2012 minskade bostadsinbrotten med 30 procent och lika mycket i fjol. Skadegörelsen på kommunala fastigheter har också sjunkit radikalt.

Unikt handlingsprogram

Till parternas samverkansavtal finns numera också ett handlingsprogram som förutom polis och kommun även omfattar kriminalvården. Unikt i sitt slag när det tecknades och bildar nu något av modell för andra kommuner i deras trygghets- och säkerhetsarbete.

- Med tanke på all den tid och kraft som lagts ner för att skapa ett tryggt och säkert Laholm, är det verkligen uppmuntrande att bli nominerad till årets säkerhetskommun. Och med nomineringen i ryggen känns vårt arbete än mer inspirerande, säger Mikael Eliasson.

Och inte är det med nya anslag som framgångarna skördats, påpekar Pär-Åke Eriksson.

- Pengar har i första hand omfördelats, men det allra viktigaste faktorn är samverkan över myndighetsgränserna.

Vem som utses till årets säkerhetskommun avgörs den 15 oktober på säkerhetsmässan i Älvsjö, Skydd 2014. Där ställs Laholm mot Örebro och Mölndal.

Läs mer om nomineringen i tidningen Skydd&Säkerhet via länk på denna sida. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 augusti 2014