Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Laholmsbrandmän i Västmanland

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Laholmsbrandmän i Västmanland

Publicerad 12 augusti 2014
Förstora bilden - Bekampning_mark.jpg

Under veckan kommer ett 40-tal brandmän från Halland att hjälpa till med bland annat eftersläckning av skogsbranden i Västmanland.

Sedan i söndags har brandmän från räddningstjänsterna i Halland hjälpt till med att släcka den stora skogsbranden i Västmanland. Den halländska insatsstyrkan består av ett 40-tal man varav tio och ett befäl tillhör Laholms räddningstjänst.

Med hjälp av släckbil och tankbil ska hallänningarna främst inrikta sig på eftersläckning och, där det behövs, förstärka begränsningslinjerna för att förhindra spridning. En tredje uppgift är att skydda byggnader från uppflammande eldslågor i deras tilldelade område.

- Terrängen är bitvis mycket otillgänglig och man måste hela tiden vara på sin vakt när man går i den förkolnade skogen. Marken kan plötsligt ge vika och man trampar ner i glödande hålor. Och tilltar vinden ökar risken för att träd med avbrända rötter börjar falla som käglor, säger Thomas Andersson, styrkeledare för de Halländska brandmännen.

När vi når honom på telefon under tisdagen berättar han också att samtliga brandmän från ett angränsande område beordrats att lämna skogen när flera träd börjat falla.

När rötterna brännts av behöver det inte blåsa särskilt mycket för att träden ska falla.

Unikt räddningsfordon

I början av förra veckan erbjöd sig räddningstjänsterna i Halland att hjälpa till med släckningen av den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Förutom manskap omfattade erbjudandet även räddningsfordon. Daniel Eriksson, på räddningstjänsten i Laholm, var ganska säker på att räddningsledningen i Västmanland var intresserad av den förlängda bandvagn, unik i Sverige, som finns i Laholm. Jämfört med försvarets bandvagn med en vattentank på 1 000 liter, tar Laholms bandvagn 3 000 liter. Fordonet har också utrustats med en anordning så att det kan sprida vatten på upp till åtta meters bredd.

- Vid skogsbränder har vi haft stor nytta av bandvagnen, säger Daniel Eriksson.

Räddningsledningen i Västmanland gjorde emellertid en annan prioritering och föredrog en släckbil och en tankbil från Halland.

Nya brandmän på väg

Insatsstyrkan från Halland är inte på plats samtidigt. När delar av den arbetat några dagar ersätts den av nya brandmän. I morgon, onsdag, åker nya brandmän från Laholm till platsen och under helgen finns även ett befäl från Laholm i området.

- Under de senaste åren har vi inom Laholms räddningstjänst övat en hel del på bekämpning av skogsbränder, så det är verkligen väl förberedda brandmän som tar sig av den svåra och omfattande branden, säger Daniel Eriksson.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: BRF
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 12 augusti 2014