JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Landshövdingen i Laholm

Brännnade frågor på landshövdingebesök

Publicerad 07 maj 2014

På plats i kvarteret Hästen i centrala Laholm redogjorde de tre kommunråden Kjell Henriksson, Erling Cronqvist och Thomas Jönsson för Lisbeth Schultze och Lena Sommestad för byggplanerna.

Det omdiskuterade bygget i kvarteret Hästen i centrala Laholm, strandtrafiken och tåguppehåll i Veinge och Knäred.
När länets nya landshövding, Lena Sommestad, kom till Laholm på sin ”Eriksgata” genom Halland dryftade kommunens ledande politikerna de just nu mest brännande frågorna.

Den 1 april satte sig Lena Sommestad på landshövdingestolen i Halland. Ett län hon inte är så bekant med. Visst har hon varit här, bland annat som miljöminister i Göran Perssons sista regering, men eftersom bostadsorten varit Uppsala har Halland inte stått i fokus.

Som regeringens förlängda arm i länet och företrädare för Hallands väl och ve, besöker hon nu länets sex kommuner för att sätta sig in i aktuella frågor kombinerat med rundturer i kommunerna. Efter Falkenberg stod Laholm på tur.

Anrik lokal

I Rådhusets anrika sessionssal träffade hon de tre kommunråden, Thomas Jönsson (M), Erling Cronqvist (C), Kjell Henriksson (S), kommunfullmäktiges ordförande Christian Wahl (M), kommunchef Nils Danred och verksamhetschef Ulf Mattsson. På plats var också planeringssekreterare Karl-Axel Jansson. Med hans presentation fick hon en inblick i och orientering om de största och mest aktuella frågorna, varav förtätning av Laholms centrum också är en av de mest brännande. Särskilt byggplanerna för kvarteret Hästen är en het fråga, där kommunen stött på patrull hos länsstyrelsen.

- Vi måste utveckla stadskärnan med fler lägenheter om handeln ska överleva på sikt. Därför hoppas vi på att länsstyrelsen ska ge sitt medgivande till att det byggs på höjden, poängterade Thomas Jönsson.

Dialog är a och o

Innan delegationen embarkerade sig för en bussrundtur gick de runt i Laholms centrala delar med ett längre uppehåll framför kvarteret Hästen.

- Det är alltid bra att ta del av aktuella frågor på plats och kommunledningens synpunkter. Bra dialog är nämligen a och o för att skapa förståelse för varandras ståndpunkter, framhöll Lena Sommestad.

Med dialog såg hon också ”annan töjmån i ett ärende” jämfört med prövning i rättsliga instanser.

Stor potential i Allarp

Thomas Jönsson och Lena SommestadUnder bussrundturen besöktes bland annat Allarp, det nya bostadsområdet i Skummeslövsstrand. Lena Sommestad såg en stor potential i detta, särskilt med en förskola på platsen.

- Dagens barnfamiljer vill inte ha alltför långt till sin förskola. Byggs det blir det säkerligen fart på bostadsbyggandet. Närheten till den nya järnvägsstationen kommer också att betyda mycket, sade hon.

Entusiasmen för bilparkering på delar av stranden kändes inte lika påtaglig. Länsrådet Lisbeth Schultze, som också var med under besöket, påpekade att detta ”måste vara unikt för Sverige”.

Innan lunchuppehållet på Strandhotellet i Mellbystrand ”bjöds” också på fotvandring i den lösa havssanden nedanför matstället för att studera höststormarnas framfart i dynlandskapet. Med sand i skorna påmindes Lena Sommestad om barndomsminnena från besöken i sin mosters sommarstuga på badorten.

Färska siffror om företagsranking

Under lunchuppehållet bekräftades åter bilden av Laholms kommun som en av de företagsvänligaste kommunerna i landet när Svenskt Näringsliv presenterade resultatet av årets ranking. För femte året i följd tillhör Laholm de tio bästa kommunerna.

Tåguppehåll på småorter

Christian Wahl, Kjell Henriksson, Lisbeth Schultze, Lena Sommestad, Thomas Jönsson och Erling Cronqvist

På plats vid järnvägen i Knäred informerade Christian Wahl, Kjell Henriksson, Thomas Jönsson och Erling Cronqvist  Lisbeth Schultze och Lena Sommestad om kommunens önskan om tåguppehåll på orten.

Som tidigare miljöminister ligger klimatfrågorna landshövdingen varmt om hjärtat. Den ökade trafiken på E 6 med dess miljöpåverkan, och vad som kan göras åt detta, var därför också på tapeten. Fler eldrivna fordon med snabbtankställen nämndes som ett alternativ. Att få fler att åka kollektiv är ett annat. Kommunen trycker därför på Region Halland om återinförande av persontrafik på järnvägen mellan Halmstad och Markaryd med uppehåll i Knäred och Veinge. För att ge extra tyngd åt frågan stannade bussen vid stationen i Knäred, påpassligt tajmat med ett godståg som for förbi.

- Möjligheten att tågpendla är viktig ur många aspekter. Det är gynnsamt för miljön, det stärker småorterna, det ger ungdomar möjlighet att snabbt och enkelt ta sig till större orter, och öppnar möjlighet att pendla till jobbet, framhöll landshövdingen.

Innan bussen vände åter mot Laholm besöktes också konsthallen i Hishult och Skottorps mejeri. En näring som Lena Sommestad studerat ingående ur ett genusperspektiv. Hennes doktorsavhandling i ekonomisk historia beskrev mejeriyrkets förändring fån ett kvinnodominerat arbete till manlig domän.

Nöjda politiker

När dagen summerades kände sig kommunråden Thomas Jönsson och Erling Cronqvist nöjda.

- Vi resonerade om och visade på plats aktuella frågeställningar. Med denna inledda dialog blir det förhoppningsvis lättare att komma överens framöver, hoppas kommunråden.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 7 maj 2014