Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Ljus på Hökaslinga

Åter belysning på Hökaslinga

Publicerad 19 december 2014
Förstora bilden - Hökaslinga_2014.jpg

Ljusslingan på Hökafältet i Mellbystrand är nu återställd efter höststormarna 2013.

Höststormarna 2013 gick hårt åt Hökafältet i norra Mellbystrand. Drygt 4 000 träd fälldes och drog med sig stolpar och lufledningar till den 2,5 kilometer långa träningsslingan. Men nu lyser det åter i naturreservatet, och till och med starkare än tidigare.  Ledlampor i 100 nya stolpar ger ett behagligt sken för alla motionärer. 

Förödelsen blev störst efter stormen Simone, som drog in i slutet av oktober i fjol. Efter uppröjningsarbetet ansökte Laholms kommun hos länsstyrelsen om att få gräva ner elkablar längs med slingan och sätta upp stolpar. I våras gav länsstyrelsen klartecken till åtgärden.

Fick fram pengar

Inledningsvis var tanken att få upp belysningen först 2015, men kultur- och utvecklingsnämnden kunde frigöra pengar så att arbetet kunde utföras i år. Cirka 1,3 miljoner kronor har investerats i den nya slingan.

Under den mörka årstiden tänds belysningen klockan 4.30 och släcks när gryningsljuset är tillräckligt starkt. Kvällstid går belysningen på när det börjar mörkna och är tänd till klockan 24.

- Efter nyår läggs stenmjöl på slingan. Därmed försvinner en del blöta partier där maskiner gått fram, säger anläggningsintendent Annette Tillgren.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 19 december 2014