JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Lyckad satsning på strandvärdar

Lyckad satsning på strandvärdar

Publicerad 14 augusti 2014

Strandvärdarna, från vänster Jack Wilhelmsson och Albin Lundin, på väg att sjösätta vattenscootern Rescue Runner inför ett arbetspass på stranden.

Personer i sjönöd, omplåstringar, försvunna barn, hjälp till funktionshindrade och turistinformation. Det är ett utdrag av årets sammanställning av strandvärdarnas insatser i Laholm i sommar som visat sig vara en lyckad satsning.

Sommaren lider mot sitt slut och trycket har lättat på Sveriges längsta sandstrand. Tjejerna och killarna från Osbecksgymnasiet gör sina sista arbetspass som strandvärdar och Andreas Randevik, utbildningsansvarig på Räddningstjänsten i Laholm, är mer än nöjd med deras insats.

Andreas har precis gjort en sammanställning av strandvärdarnas loggböcker där deras insatser har dokumenterats från 16 juni till den 12 augusti. Men redan innan sammanställningen kunde han konstatera att satsningen på strandvärdarna varit lyckad. 

– Det bästa av allt är att vi inte har haft något drunkningstillbud. Men vi har haft elva fall av personer i sjönöd, där vi inte vet vad utgången hade blivit om strandvärdarna inte hade ingripit, säger Andreas Randevik.

Service och trygghet på stranden

I våras sade kommunfullmäktige ja till Räddningstjänstens förslag med strandvärdar för ökad service och trygghet på stranden i Laholm. Och det är precis vad resultatet blev – både service och trygghet. Förutom vårdande insatser som omplåstringar, första hjälpen och behandling av brännmanetskador har strandvärdarna gett service åt till exempel turister vid över 1 200 tillfällen. Till de allvarligare incidenterna hör personerna i sjönöd, två försvunna barn och en trafikolycka. Lyckligtvis slutade det lyckligt alla gånger.

– Utmaningen för en strandvärd ligger i att kunna växla från serviceläge till skarpt läge på ett ögonblick, säger Andreas Randevik.

Sveriges längsta strand som arbetsplats

Tack vare terrängfordonet Polaris och vattenskotern Rescue Runner har strandvärdarna haft möjlighet att arbeta längs hela kuststräckan från Skummeslövsstrand till Mellbystrand. I annat fall hade arbetet begränsats till en bråkdel av området. Efter avslutade arbetspass har fordonen övergått i skarp drift på Räddningstjänsten.

– Innan vi började jobba hade vi en utbildningsvecka, där vi fick träna vattenvana, akutsjukvård och lära oss allt om terrängbilen och vattenscootern, säger strandvärden Jack Wilhelmsson.

10 000-20 000 besökare om dagen

Andreas Randevik uppskattar att det har varit mellan 10 000-20 000 personer på stranden varje dag under högsäsongen från vecka 28 till vecka 32. Eftersom gassande sol har varit mer regel än undantag har strandvärdarna haft fullt upp att göra på stranden. Men tanken var att när vädret inte varit gynnsamt för strandliv skulle strandvärdarna arbeta med till exempel underhåll av utrustning samt med uppsökande verksamhet. Andreas berättar att enstaka mulna och regniga dagar har strandvärdarna till exempel åkt till Mellby Center för att informera om vikten av brandvarnare i hemmet.

Tillvalskurs på Osbecksgymnasiet

På Osbecksgymnasiet har alla elever möjlighet att välja en risk- och säkerhetsutbildning som tillval. Andreas Randevik från Räddningstjänsten som undervisar i ämnet berättar att när eleverna tar examen efter årskurs tre blir de även behöriga att söka tjänst som deltidsbrandman i Laholms kommun. Förutsatt att de minst fått betyget godkänd. Jack Wilhelmsson funderar på en framtid inom antingen inom Räddningstjänsten eller Polisen och ångrar inte att han sökte sommarjobbet som strandvärd i Laholm.

– Det var helt perfekt, en kombination av att få göra något bra, spänning, träffa människor och härliga dagar på stranden. Bästa sommarjobbet, säger Jack Wilhelmsson.

 

Sammanställning av strandvärdarnas loggböcker 16 juni-12 augusti
Drunkning 0
Personer långt ut i vatten/personer i sjönöd 11
Försvunna barn 2
Trafikolycka 1
Värmeslag 1
Skärskador 6
Omplåstringar 5
Brännmanetskador 60
Getingstick 8
Hjälp till funktionshindrad 2
Bogsering av fordon 7
Döda djur på stranden 6
Turistinformation 1257
Ronderingar stranden 103
Uppdrag med fordon 43
Kontroll toaletter 54
Kontakt Teknik och service 14
Dokumenterad vattentemperatur 59
Inventering av bojar 18
Störande verksamhet på stranden 2

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 augusti 2014