JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Många förtidsröster i EU-val

Många förtidsröster i EU-val

Publicerad 12 maj 2014

Ann Birgersson är en av många som förtidsröstar i årets EU-val. I Mellby center röstar hon i de nya valskärmarna.

Laholm följer den nationella trenden. Betydligt fler har hittills förtidsröstat i EU-valet jämfört med samma tidpunkt 2009. Under de första fem dagarna har antalet förtidsröster i Medborgarservice och Mellby center närmast dubblerats till totalt 318.

- Att så många fler förtidsröstat kan möjligen ge en indikation på att intresset för EU är större än tidigare, men det behöver inte betyda att valdeltagandet kommer att öka. Fler tycker kanske att det är bekvämare att förtidsrösta jämfört med att binda upp sig för valdagen den 25 maj, säger Laholms kommuns valsamordnare, Lena Boström och Jonas Påhlsson.

Det håller Ann Birgersson med om.

- När valdagen dessutom infaller på Mors dag är det bekvämt att kunna förtidsrösta, säger hon, och plockar på sig valsedlar från bordet vid Mellby center.

Men att fler redan röstat tillskriver hon främst den uppmärksamhet valet ges i media, och särskilt då i radion med många utfrågningar av kandidaterna.

Nya valskärmar

Inför supervalåret har Laholms kommun satsat på nya valskärmar. Några av de traditionellt gröna skärmarna har bytts ut mot vita, försedda med Laholms kommuns vapen. Varje skärm har plats för fyra väljare i taget, varav en plats är anpassad för rullstol.

Eftersom de nya skärmarna försetts med ett draperi bakom ryggen är de betydligt lättare att placera i vallokalerna. Valansvariga slipper därmed problemet att leta lämplig vägg för att ställa de traditionellt trekantiga skärmarna emot.

Utbildning av alla valförrättare

Astrid Rosén, Anna-Greta Johansson och Eva Nordqvist

Astrid Rosén, Anna-Greta Johansson och Eva Nordqvist är valförrättare vid Mellby center.

Vid det senaste allmänna valet 2010 fick valet göras om på en del platser, bland annat i Örebro, eftersom allvarliga fel begicks. Vis av misstagen har därför Valmyndigheten rekommenderat kommunernas valnämnder att satsa på utbildning av alla valförrättare. Något valnämnden i Laholms kommun har tagit fast på. Närmare 140 personer har gnuggats i valfrågor inför supervalåret.

- Där förtidsröstning sker har vi också i vissa fall utökat bemanningen för att säkerställa valproceduren, säger Lena Boström.

EU skepticism lever kvar

Inför förra EU-valet ifrågasatte fler partier än nu unionen. Fast Ann Birgersson upplever att väljarna är lika skeptiska, ja rentav mer än tidigare. Och själv är hon inte längre anhängare av unionen.

- Det är rätt och riktigt att vara solidarisk med människor, men vi kan omöjligen vara det med nationer som ligger nästan hundra år efter Sveriges utveckling, säger hon.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 maj 2014