JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Mångårigt kommunråd ur tiden

Mångårigt kommunråd ur tiden

Publicerad 02 januari 2014

Laholms ledande politiker under nära nog två decennier, Jan Gustavsson, Våxtorp, har avlidit efter en kort tid sjukdom. Han blev 73 år.

Efter 1976 års val fick han en ordinarie plats i kommunfullmäktige, som i sin tur valde in honom i skolstyrelsen. Det var också skolfrågorna som väckte hans politiska engagemang, när han som förälder engagerade sig i Våxtorps hem- och skolaförening.

Kommmunråd i 19 år

För allmänheten blev han offentlig person när han 1985 utsågs till kommunråd efter Sven Nilsson, även han en Våxtorpspolitiker. På denna post satt Jan Gustavsson till 2005, och var under dessa 19 år kommunens ansikte i många olika sammanhang. Inte minst när det gällde kontakterna med Laholms kommuns vänorter. Utbytet med danska Mön blommade upp och till Glogow gjordes åtskilliga resor för att bland annat förbättra den polska ortens då undermåliga hantering av avloppsvatten. Här blev han också hedersmedborgare. Under det tidiga 2000-talet var han också en av drivkrafterna till att Laholm fick en vänort i England, Amber Valley.

Brann för alternativ

Alternativ energiframställning var en annan viktig del av hans politiska gärning. Han drev på Södra Hallands Krafts tidiga satsning på vindkraftverk liksom uppbyggnaden av landets första storskaliga biogasanläggning i Kövlinge, strax utanför Laholm.

Sitt kommunala engagemang avrundade han med att vara kommunfullmäktiges ordförande 2006-2010.

Samtliga förtroendeuppdrag lades dock inte på hyllan efter 2010 års val. Vid sin bortgång var han ordförande i Laholms Teckningsmuseum, ledamot i Coompanion Halland, ett rådgivningsorgan för företag, och borgerlig vigselförrättare.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 januari 2014