JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Miljölyft i Laholm

Ska klättra på miljöranking

Publicerad 05 juni 2014

Centerpolitikerna Ove Bengtsson och Erling Cronqvist lät Skottorpseleverna Ted Ekenberg, William Hjelm, Lukas Böcker och Amanda Böcker dra i rosetten när utställningen "Miljölyftet i Laholm" öppnades.

I fjol föll Laholms kommun som en sten i tidningen Miljöaktuellts ranking av miljöarbetet i de svenska kommunerna. Det blev en väckarklocka för att ta tillbaka förlorad mark. Och nu siktar man högt. Inom tre år ska Laholm åter tillhöra de 50 bästa kommunerna i landet.

- Med allas hjälp och ett målmedvetet miljötänk som genomsyrar all verksamhet, i stort och smått, är det ingen omöjlig uppgift, säger miljöchef Torsten Kindt.

Mycket är också på gång för att vända utveckling och påbörja klättringen uppåt, från 211:e plats till 50:e. Några av dessa goda exempel visas just nu i utställningen ”Miljölyftet i Laholm” i Stadshusets foajé.

När den invigdes på onsdagen drog fyra elever från Skottorpsskolan, tillsammans med kommunstyrelsens vice ordförande Erling Cronqvist (C) och miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C), i en grön rosett som symboliserade öppnandet. Att eleverna kom från just Skottorpsskolan var ingen tillfällighet. Sedan länge vajar Grön Flagg vid skolan, en symbol för skolans aktiva miljöarbete.

Som en av de ansvariga för skolans bisamhälle är Lukas Böcker orolig för biets framtid.

- De är utrotningshotade. Och om de försvinner, vad händer då med pollineringen av träd och växter, frågar sig Skottorpseleven.

Lukas Böcker och William Hjelm

Lukas Böcker och William Hjelm går på Skottorpsskolan som länge haft Grön Flagg - en symbol för framgångsrikt miljöarbete.

Stopp för fossila bränslen

För honom är därför miljön en av de viktigaste framtidsfrågorna. Laholmspolitikerna är också fast beslutna om att lyfta miljöfrågorna i kommunen. Under invigningen avslöjade Erling Cronqvist att budgetberedningen ställt sig bakom två centrala resultatmål:

  • all kommunal verksamhet ska genomsyras av ett strukturerat miljötänk,
  • all användning av fossila bränslen i kommunens verksamhet ska upphöra senast 2030.

Kommunen låg i framkanten

Historiskt sett låg Laholms kommun länge i framkanten i sitt miljöarbete. Vindkraftverken började tidigt snurra på Laholmsslätten, kommunen hade den första kommersiella biogasanläggningen och det satsades stort på våtmarksområden.

- Mot bakgrund av att vi tidigare gått i bräschen för, och fått stor uppmärksamhet för våra satsningar, kändes det lite pinsamt att vi halkat ner så långt i miljörankingen, sade Ove Bengtsson.

Gör om resan

Nu är han fast besluten om att kommunen ska göra om resan. Det är också Torsten Kindt, som redan ser många goda insatser:

  • senast 2016 ska alla lampor i belysningsstolpar vara led-lampor,
  • matsvinnet i skolluncherna har under två år minskat med 41 procent,
  • på fem år har energianvändningen i kommunens och Laholmshems fastigheter minskat med 6,5 procent,
  • IT-enheten köper datorer med ett par år på nacken och när de tjänat ut skänks de till skolbarn i Bosnien.

Utställningen i Stadshusets foajé hoppas han spär på inspirationen och engagemanget för miljön.

Samtidigt påminner han om den kanske viktigaste framgångsfaktorn, att miljöarbetet tydliggörs och systematiseras för all daglig verksamhet. Att det ger effekt fick han tydligt bevis på vid ett studiebesök i Upplands Väsby, 2013 års bästa miljökommun.

- Miljösatsningar betalar sig också ekonomiskt, vilket bör vara ytterligare en morot för att handla rätt, i dag och i framtiden, säger han.

Vi länken till höger på sidan kan du läsa mer om Miljölyftet i Laholm.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 juni 2014