JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Förenade i gemensamt mönster

Samekvinnas upptäckt fick stor spridning

Publicerad 12 juni 2014

Samekvinnan Vigdis Siri var med när utställningen på projektet "Utifrån ett gemensamt mönster" invigdes i Stadshusgalleriet i Laholm.

I folksagan om Mäster skräddare blev tygbiten en ynka liten tummetott. Men ibland kan det också bli tvärtom. Så blev det när en samekvinna i Nordnorge upptäckte att ett mönster på en vante hade kopplingar till södra Halland. Det resulterade i tre utställningar som nu visas på Stadshusgalleriet i Laholm.

För tre år sedan drogs den samiska slöjdaren Vigdis Siris ögon till en stickad vante, som användes till den samiska dräkten på Varangerhalvön i Nordnorge. Mönstret väckte hennes nyfikenhet och hon började leta efter dess ursprung, om det nu fanns något.

I Sydhalland, 200 mil söderut, fick hon napp. Det i våra trakter välkända Bjärbomönstret var på pricken identiskt med det samiska, bortsett från färgkombinationen. En ”tråd” här och en där ledde till kontakt med Marita Jönsson, projektledare på Kultur i Halland.

Slöjdare och elever ställer ut

Det blev starten på projektet "Utifrån ett gemensamt mönster" där fem samiska och fem halländska slöjdare med utgångspunkt i Bjärbo/Tullflyvermönstret tagit fram nya föremål i olika material och tekniker. Alstren visas nu i Stadshusgalleriet. De halländska slöjdarna representeras av Helén Markow och Mikael Karlsson från Hishult, Daniel Marminne, Vessigebro, Malin Lilja, Glommen, och Bodil Fridlund från Varberg.

Vid en monter visas Skottorpseleverna sina stickalster och grytunderlägg.

Eleverna på Skottorpsskolan har stickat flitigt under läsåret. Som en del av projektet kring Bjärbomönstret visar de sina alster på utställningen.

Parallellt med detta har elever från skolan i Nesseby kommun i Nordnorge och Skottorpsskolans elever på olika sätt arbetat med mönstret och stickning som teknik. De visar också sina verk med allt från stickade vantar och halsdukar till grytunderlägg.

Samiska hantverksföremål

Den tredje delen i utställningen är en unik samling med duodji, samiska hantverksföremål, utlånade från Varanger samiska museum. Föremålen är ett urval från en utställning som under sex år turnerat i Norden och Ryssland

och bland annat visats på Nationalmuseum i Köpenhamn och Nordiska museet i Stockholm.

När utställningen öppnades uttryckte kommunstyrelsens ordförande, Thomas Jönsson (M), glädje och stolthet över att få visa dessa föremål i Laholm. Under den välbesökta invigningen medverkade även ordföranden i Region Hallands kulturutskott, Margareta Bengtsson, och projektets upphovskvinna, Vigdis Siri, klädd i traditionell samisk sommardräkt.

Utställningarna pågår till den 28 juni.

Som en del i projektet anordnas den 27 juni ett heldagsseminarium på temat stickning på Vallens slott i Våxtorp.

Fakta

Projektet "Utifrån ett gemensamt mönster" finansieras med projektmedel från Nesseby kommun, Sametinget och Region Halland.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 juni 2014