JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / MP tog nytt mandat

MP knep mandat från Centern

Publicerad 17 september 2014

Hur ska denna röst hanteras, undrar Anette Larsson och Ove Bengtsson, och vänder sig till valnämndens ordförande Jonas Hellsten (M). 

Centerns åttonde mandat i söndagens val hängde på en skör tråd. På onsdagen brast den. Mandatet gick istället till Miljöpartiet som nu får tre platser i kommunfullmäktige.

Efter söndagens preliminära rösträkning gick Centern fram med ett mandat och fick åtta. Samtidigt stod det klart att Miljöpartiet var väldigt nära att lägga beslag på ytterligare en stol i kommunfullmäktige. Med ytterligare några röster kunde två stolar bli tre.

Och så blev det. I onsdagens räkning av utlandsrösterna och de förtidsröster som lämnades på söndagen drog Miljöpartiet det längsta strået. När valnämnden räknat samtliga 177 röster i kommunfullmäktigevalet gick 19 till Miljöpartiet och 14 till Centerpartiet. Fem rösters skillnad blev tungan på vågen till MP:s fördel, som i det nya kommunfullmäktige stärker sin ställning med ett mandat i förhållande till innevarande mandatperiod.

För övriga partier i fullmäktige fördelas onsdagens röster så här: M 40, FP 7, KD 3, S 45, V 7, SD 26, LP 2, SPI 4.

Mandatfördelningen bland övriga partier förändrades inte efter onsdagens räkning. Nya kommunfullmäktige får därmed denna sammansättning:

Parti Antal 2014 Antal +/-
M 9 -4
C 7  
FP 1 -1
KD 2 +1
S 10 +1
V 1  
MP 3 +1
SD 5 +2
Laholmspartiet 1 -1
SPI 2 +1
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 september 2014