Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / MP tog nytt mandat

MP knep mandat från Centern

Publicerad 17 september 2014
Förstora bilden - Rakning_stadshuset_2014-09-17_nr_2.jpg

Hur ska denna röst hanteras, undrar Anette Larsson och Ove Bengtsson, och vänder sig till valnämndens ordförande Jonas Hellsten (M). 

Centerns åttonde mandat i söndagens val hängde på en skör tråd. På onsdagen brast den. Mandatet gick istället till Miljöpartiet som nu får tre platser i kommunfullmäktige.

Efter söndagens preliminära rösträkning gick Centern fram med ett mandat och fick åtta. Samtidigt stod det klart att Miljöpartiet var väldigt nära att lägga beslag på ytterligare en stol i kommunfullmäktige. Med ytterligare några röster kunde två stolar bli tre.

Och så blev det. I onsdagens räkning av utlandsrösterna och de förtidsröster som lämnades på söndagen drog Miljöpartiet det längsta strået. När valnämnden räknat samtliga 177 röster i kommunfullmäktigevalet gick 19 till Miljöpartiet och 14 till Centerpartiet. Fem rösters skillnad blev tungan på vågen till MP:s fördel, som i det nya kommunfullmäktige stärker sin ställning med ett mandat i förhållande till innevarande mandatperiod.

För övriga partier i fullmäktige fördelas onsdagens röster så här: M 40, FP 7, KD 3, S 45, V 7, SD 26, LP 2, SPI 4.

Mandatfördelningen bland övriga partier förändrades inte efter onsdagens räkning. Nya kommunfullmäktige får därmed denna sammansättning:

Parti Antal 2014 Antal +/-
M 9 -4
C 7  
FP 1 -1
KD 2 +1
S 10 +1
V 1  
MP 3 +1
SD 5 +2
Laholmspartiet 1 -1
SPI 2 +1
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 17 september 2014

Länk