JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Offentlig utsmyckning i Knäred

Knäredsbor engageras i utsmyckning

Publicerad 15 maj 2014

I hörnet av torget i Knäred tänker sig Thérèse Ehrenborg att det offentliga konstverket ska placeras.

I samband med fjolårets 400-årsfirande av freden i Knäred väcktes tanken att uppmärksamma den historiska händelsen med ett konstverk på orten. Nu har fyra konstnärer engagerats för att lämna förslag till utsmyckning med möjlighet för Knäredsborna att ge sina synpunkter.

Eftersom freden slöts mellan Sverige och Danmark har inbjudan gått till två svenska och två danska skulptörer.

- Vi har försökt att hitta en spännvidd bland konstnärerna i såväl uttrycksformer som material. Samtidigt förenas de genom sina tidigare arbeten. På ett eller annat sätt har de tolkat historiska händelser, säger Laholms kommun kultursekreterare Thérèse Ehrenborg.

De två danska konstnärerna, Sys Svinding och Ole Bunton, är bosatta i Köpenhamnsområdet medan de båda svenskarna, Lotte Forsfält och Marta Runemark, har halländsk anknytning. Marta Runemark är uppväxt i mellersta Halland och numera bosatt i Öxnevalla i Marks kommun. Lotte Forsfält, som bor i Malmö, har tidigare bott i Laholm och Halmstad.

Pengar från donationsfond

Tanken på konstverket kunde realiseras tack vare Svea Larsons donationsfond, som har ett pågående projekt med att placera offentlig konst på olika platser i de halländska kommunerna. Laholms kommuns del i förverkligandet omfattar kostnader förknippade med verkets placering som exempelvis fundament och belysning.

För att göra Knäredsborna delaktiga har Region Halland bidragit med pengar till dels föreläsningar om konst på offentliga platser dels träffar mellan ortsbor och de fyra konstnärerna.

- Med dessa inslag vill vi på bästa möjliga sätt engagera Knäredsborna inför utsmyckningen, säger Thérèse Ehrenborg.

Synpunkter från Knäredsbor

Konstnärernas förslag ställs ut i Knäred under några veckor i september, och då ges ortsborna möjlighet att lämna synpunkter på de tänkta verken. Synpunkterna sammanställs och överlämnas till inköpskommittén för Svea Larssons donationsfond inför deras beslut i oktober om vem som slutgiltigen ska ges uppdraget. Konstverket beräknas vara på plats under andra halvan av 2015.

- Tidsperioden är lite beroende av konstnärens andra åtaganden, väntan på plats i verkstäder och hur lång och kall vintern blir. Några av konstnärerna hugger nämligen sin sten utomhus, säger Thérèse Ehrenborg.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 maj 2014