JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Osbecksmodell intresserar (S)

Tung (S)-politiker på Osbecksbesök

Publicerad 18 mars 2014

Mats Franzén redogjorde för Osbecksmodellen, som Ylva Johansson (S) såg många förtjänster i.

Osbecksmodellen har gett eko ända in i riksdagshuset. I höstas var arbetsmarknadsminister Elisabet (M) Svantesson på Osbecksgymnasiet i Laholm för att informera sig om upplägget. På måndagen kom Ylva Johansson (S) till Laholm i samma syfte.

- En mycket intressant modell där skolan och näringslivet möts på ett naturligt sätt för att lösa gemensamma problem, sa hon.

Innovativt grepp

Ylva Johansson är inte vilken Socialdemokrat som helst. Som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott har hon en tung post och därmed möjligheter att sprida goda exempel på hur skola och näringsliv kan kugga i varandra och öka ungas möjligheter till jobb. Härvidlag ser hon Osbecksmodellen som ett innovativt grepp för att överbrygga skolans närmande till näringslivet, och vice versa.

Modellen, som bygger på att ungdomar på de yrkesförberedande programmen kombinerar sitt arbetsförlagda lärande med feriearbete och sommarjobb på samma företag, presenterades av Mats Franzén, näringslivsutvecklare på Laholms kommun.

- Det är verkligen roligt att vår modell väckt så stort intresse på riksnivå, säger han.

Modell för alla program

Tanken är att modellen på sikt även ska omfatta elever på högskoleförberedande program. Första steget i denna riktning togs nyligen när elever på ekonomiprogrammet erbjöds en minivariant.

- Ju mer eleverna kommer i kontakt med arbetslivet desto säkrare blir de i sina framtida val av utbildning för att nå de yrken som intresserar dem, säger Mats Franzén.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 18 mars 2014