JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Politisk satir på museum

Makthavare gisslas på Teckningsmuseet

Publicerad 23 maj 2014

Så här tolkar Magnus Bard kopplingen mellan Stefan Löfvén och Fredrik Reinfeldt.

I sommar blir det politiskt satir på Teckningsmuseet i Laholm. Extra passande, kan det tyckas, detta supervalår 2014. Magnus Bard, som bland annat tecknar för DN:s ledarsida, gästar museet med utställningen ”Avigan ut - tecknade tidsbilder”.

Han har haft flera separatutställningar i Sverige och även medverkat i en rad internationella grupputställningar, bland annat i Ryssland. Här slog censuren till mot hans teckning där en gasledning formats till en revolver.

- De tog bort texten längst upp, ”Gazprom”, men det tyckte jag var jättebra. Då fick vi en anledning att diskutera ämnet, säger Magnus Bard.

”Avigan ut - tecknade tidsbilder” sträcker sig från slutet av 1990-talet och framåt. Många av verken är ledarteckningar som han gjort till DN, men de fungerar också utanför det redaktionella sammanhanget.

Debatterar med humor

Hans bildspråk är lätt, flyktigt och skoningslöst. Ofta klara budskap levererade med bitande sarkasm, men lika ofta subtilt och resonerande. Magnus Bard kan konsten att debattera med humor, även då det ibland tenderar att bli elakt, som i teckningen där en sovande Ingvar Kamprad drömmer om ett hakkors format av två insexnycklar från IKEA.

- Jag blir så provocerad av att man inte får kritisera Kamprad i Sverige, och den här teckningen gjorde jag efter att ha hört en intervju med honom för tre-fyra år sedan.

Vänder sig till alla

Oavsett partifärg vänder sig utställningen på Teckningsmuseet till alla. De som vill skratta, debattera, förargas, och kanske framförallt - de som är intresserade av svensk och internationell samtidshistoria.

Under utställningsperioden visas även ”Edward Lindahl - idéernas tecknare” med verk från museets samling. Edward Lindahl (1907-1986) räknas till en av Sveriges förnämsta satir- och tidningstecknare. Han tecknade bland annat för humortidningen Söndagsnisse-Strix och Expressen - vilken han var med och startade 1944.

Utställningarna pågår mellan 24 maj - 31 augusti.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 23 maj 2014