JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Pristagare i fullmäktige / Kulturpris till Magnus Hjort

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Jazzpianist från Åmot fick Årets kulturpris

Publicerad 16 december 2014

För några år sedan var Magnus Hjort med i den kommunala musikskolan, nu är han en prisad och framgångsrik jazzmusiker med internationell karriär. (Bild från www.magnushjorth.com)

På de senaste åren har Magnus Hjorth seglat upp som en av Nordens bästa unga jazzpianister. Magnus är 31 år och född och uppvuxen i Åmot, Mellbystrand i en genommusikalisk familj.

Precis som många andra laholmsungdomar var han med i den kommunala musikskolan. Efter gymnasiet gick han två år på jazz-programmet på Fridhems Folkhögskola.

- Jag blev uppriktigt förvånad och jätteglad när jag fick samtal om att jag fått Laholms kulturpris, säger Magnus. Det är en stor ära att få detta från hemkommunen och alltid bra att kunna visa upp priser och utmärkelser. För tjugo år sedan fick brorsan det och nu är jag med i samma fina sällskap.

Medverkat på fjorton skivinspelningar

Han är verksam i Köpenhamn där han sommaren 2009 avslutade sin musikerutbildning på Rytmisk Musikkonservatorium. Som barn spelade Magnus Hjorth trombon och fiol, men övergick i tolvårsåldern till piano. Han har medverkat på fjorton skivinspelningar, bland annat på fyra skivor med egna trion Magnus Hjorth Trio som också består av dansken Lasse Mørck (bas) och norrmannen Snorre Kirk (trummor).

Magnus har med sin trio hållit konserter i Skummeslövs kyrka under många somrar.

Spelat i många konstellationer

I övrigt har Magnus som frilansmusiker uppträtt i ett antal andra konstellationer – Chris Potter, Danish Radio Big Band, Marius Neset Golden Xplosion, Mada la Cour Im Beruf, Sidsel Storm Band och Malene Mortensen. Nu senast i november har han turnerat i USA med kontrabasisten och sångerskan Kristin Korb, som har spelat med flera av jazzens stora namn.

Magnus har förutom i Sverige och Danmark turnerat i Tyskland och Japan.

Motivering

Laholms kommuns kulturpris 2014 tilldelas Magnus Hjorth vars musikaliska resa en gång startade i den kommunala musikskolan. Genom hårt arbete och studier vid Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn har pristagaren utvecklats till en av Nordens främsta unga jazzpianister.

- Det finns alltid hål att fylla, svarar Magnus på vad han skall använda pengarna till. Det blir till musikutrustning, men jag väntar till julrean så kanske jag kan fynda.

Text: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 december 2014