JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Pristagare i fullmäktige / Miljöpris till Wekudata

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Miljöpriset till ansvarstagande IT-företagare

Publicerad 16 december 2014

Miljöpristagare Artur Potocki visar stolt upp företagets elbilar. 

Epiteten välkänd, framgångsrik och företagsprofil stämmer väl in på Artur Potocki, som är involverad i flera Laholmsföretag. Men det är som vd för Wekudata han tilldelas Laholms kommuns miljöpris på 10 000 kronor.

Wekudata har under Artur Potockis ledning gjort en stor insats för en hållbar utveckling och minskad miljöpåverkan.

- På en surströmmingsskiva började vi snacka om cykling och i den uppsluppna stämningen lovade vi varandra att anta utmaningen att cykla Vätternrundan. Sedan dess har jag börjat intressera mig för kroppens hälsa och med det även hur vår planet mår, säger Artur om starten på sitt miljöintresse.

Det aktiva miljöarbetet som har pågått under en sjuårsperiod har inneburit hundratals förbättringar för miljön. En av alla insatser som gjorts är att byta glödlampor mot energieffektiva lampor. En klimatsmart och stor åtgärd gjordes när taket på fastigheten tilläggsisolerades och ett nytt energisnålt kylsystem installerades.

Wekudatas tak vittnar om det stora miljöengagemanget. Här finns nämligen solpaneler installerade för att kunna producera egen el med hjälp av solen. Väl värt att nämna är att kontoret värms upp med värme som alstras av serverrummet.

På Wekudata pågår ständigt en diskussion med medarbetare om hur man kan ta nästa steg i miljöarbetet och alla hjälper till med att komma med idéer och förbättringar.

- Det börjar bli allt svårare att hitta nya idéer på miljöförbättringar. När vi senast spånade hade en kollega en idé om att siste man får spola, men det tvivlar jag på att vi ska införa, berättar Artur med ett gott skratt.

Elbilar iställer för diesel

Även när det gäller företagets bilar ligger Artur och Wekudata i framkant. Företagsbilarna som tidigare var dieseldrivna har bytts ut mot elbilar. I mars byts den sista dieselbilen ut.

- Jag har alltid älskat bilar. Speciellt snabba bilar. Tidigare var det högt vrålande och bensinslukande bilar, nu är det tysta elbilar som gäller. Och det är ännu roligare, men framför allt är det miljövänligare, säger Artur om sitt bilintresse.

Juryns motivering

Genom miljöpriset, som instiftades 1989, vill kommunstyrelsen uppmärksamma engagemang och verksamheter som på olika sätt bidrar till att skapa ett miljövänligare samhälle.

Så här lyder motiveringen till Laholms kommuns miljöpris 2014:

”Laholms kommuns miljöpris 2014 tilldelas Artur Potocki, vd Wekudata AB för engagemang för hållbar utveckling inom näringslivet i Laholm och utveckling av fossilbränslefritt och energieffektivt företag. Wekudata har under pristagarens ledning utvecklats med elbilar som drivs av solpaneler, effektiv värmeåtervinning och energieffektivisering samt grön IT. Företaget verkar inom kommunens vision om hållbar tillväxt”.

- Jag visste knappt att priset också var pengar och har inte funderat på vad jag ska göra med dem. Antingen blir det ett bidrag till Barncancerfonden eller UNICEF, säger Artur när han får frågan om vad prispengarna ska användas till.

Text: Maria Nilsson och Reino Jacobsson Bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 december 2014