JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Pristagare i fullmäktige / Träningsverket - Årets förening

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Träningsverket - Årets förening

Publicerad 16 december 2014

Träningsverket i Laholm är Årets förening i kommunen. En utmärkelse som ordföranden Clara Bergenfelz känner sig ”riktigt stolt över”.

För elva år sedan lämnade Träningsverket i Laholm moderföreningen Laholms IF och ställde sig på egna ben. Nu tilldelas föreningen kommunens förnämsta utmärkelse inom föreningslivet, ”Årets förening”.

- Vi är verkligen stolta över utnämningen, säger ordföranden Clara Bergenfelz, som tror att beslutet delvis beror på föreningens medvetna satsning på barn- och ungdomsverksamhet.

Verksamheten spänner emellertid över långt fler åldersgrupper, i stort sett hela åldersskalan från spädbarn till 80 plus.

- Vi är till för alla, och anpassar träningsformerna för att få så många som möjligt till våra aktiviteter, för hälsans bästa.

Imponerande resultat

Och resultatet imponerar. En vanlig vardagskväll kommer i snitt 130 personer till någon av föreningens många aktiviteter.  För barn- och ungdomar står fem olika aktiviteter till buds och 18 för vuxna. Body combat, body pump och ”klassisk” gympa har varit med åtskilliga år medan andra kommit och gått.

- Föreningen har trendspanare som checkar av vad som är på gång. Från USA hämtas en hel del, men svenska fenomen ger också avtryck. När tv-programmet ”Let´s dance” var som populärast var det nästintill fullt på zumbadansen (mix av latinamerikanska danser, red:s anmärkning). Just nu står aktiviteter med korta intensiva pass högt på deltagarnas prioriteringslista, säger Clara Bergenfelz.

Nyårslöften uppfylls

Som en av närmare 50 ledare har hon också sett ett annat återkommande mönster. Passen efter nyårshelgen och en bit in i februari är allt som oftast knökfulla. Tyngande nyårslöften om mer motion lättas i idrottshallarna.

Tillströmningen till barn- och ungdomsaktiviteterna är dock inte trendig i detta avseende. Här handlar det istället om ett mångårigt växande intresse för framför allt truppgymnastiken. Nu är trycket så stort att barn står på kö, och det är omöjligt att plocka in fler under vårterminen.

Kamila Schwarzova och Maja Palmgren säkerställer barnens färd över plintarna. 

- Mer halltid har länge stått överst på vår önskelista. Vi har också sneglat på egen lokal, men det är en kostnad som vi svårligen kan bära i dagsläget, säger Clara Bergenfelz.

Samtidigt understryker hon att föreningen oftast får sina önskemål om halltider tillgodosedda. Undantaget hösten 2012 då kultur- och utvecklingsnämnden tog ett beslut som, säger Clara, ”missgynnade oss”.

Bråkade om tider

- Då bråkade vi en del. Därför trodde jag inte att vi skulle komma ifråga för utmärkelsen ”Årets förening”. Att vi nu tilldelas denna vittnar om storsinthet från nämndens sida.

Med utmärkelsen följer en check på 10 000 kronor. Summan kommer bland annat att användas för inköp av nya redskap och engagemang i ”Träna för livet”, som arrangeras den 7 februari 2015 med temat ”Ung cancer”. Något Clara känner starkt för eftersom hon sett sjukdomens följder på nära håll. 

- Arrangemanget är också viktigt för att öppna allas ögon för träning. Rör vi oss mår kroppen bra och tillfredsställelsen med livet ökar avsevärt.

Juryns motivering

”Årets förening tilldelas Träningsverket vars ledord är trivsel, gemenskap och glädje.

Med engagerade ledare och en målmedveten satsning på att ständigt utveckla och anpassa träningsformerna för en god hälsa har föreningen inspirerat allt fler laholmare till träning.”

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 december 2014