JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Rekordmånga förtidsröstar

Rekordmånga förtidsröstar

Publicerad 09 september 2014

Rekordmånga förtidsröster räknades på tisdagen på kommunens kanslienhet. Emelie Johansson, Irina Boutenko, Lena Boström, Britt-Marie Engarås och Maria Lundvall summerande antalet till 492. 

Vid det allmänna valet 2010 förtidsröstade 35 procent av väljarna i Laholms kommun. I år lär andelen bli än större. Efter 13 dagars förtidsröstning har nämligen antalet röstande ökat med 19 procent jämfört med samma period 2010. Så många som 3 066 kommuninvånare har hittills gjort sitt val.

- Förmodligen vill allt färre binda upp sig. Därför förtidsröstar de för att ha helgen ograverad, säger Jonas Påhlsson och Lena Boström på kommunens kanslienhet.

Fem röstningslokaler

På fem platser i kommunen samt i bokbussen finns möjlighet att förtidsrösta. När dagen är slut åker ansvariga för röstningslokalerna till Medborgarservice i Stadshuset och lämnar förtidsrösterna. För Mellby center finns emellertid särskilt upplägg. Eftersom röstningslokalen är öppen till klockan 19, och Medborgarservice är stängt för dagen vid denna tidpunkt, tas dessa röster emot av valnämndens kansli.

Under natten är de förseglade kuverten inlåsta i ett särskilt låst utrymme i kommunens arkiv.

Varje förmiddag hämtas förra dagens avgivna röster från arkivet, räknas och stäms av mot angivet antal från respektive röstningslokal. Till kanslienheten kommer också röster som Posten distribuerat via röstlokaler i andra delar av Sverige eller utlandet.

Sorteras efter valdistrikt

Förtidsrösterna sorteras till respektive valdistrikt – kommunen har 15 – och läggs i nummerordning efter röstlängdens upplägg i stora lådor. Äldst i distriktet har lägst nummer. Med denna procedur underlättas arbetet i vallokalerna.

Arbetet sysselsätter fem-sex personer på kanslienheten varje veckodag. När samtliga kuvert sorterats forslas lådorna iväg och låses in i arkivet. Dagen därpå plockas de åter fram och fylls på. Förseglade körs de sedan till vallokalerna på valdagen.  

Utlandsröstning

Svenskar som är utomlands har flera olika möjligheter att förtidsrösta. Antingen kan de vända sig till ett konsulat eller ambassad. De kan även brevrösta, men då måste de ha särskilt material för detta. En möjlighet som fartygsbesättningar kan använda sig av. Men det är inte som flaskpost rösten distribueras. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 september 2014