JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Satsning på föräldrar

Kommun och region satsar på föräldrar

Publicerad 17 januari 2014

Linda Erlandsson är folkhälsoutvecklare i Laholm och är en av dem som jobbar med satsningen "Föräldrar emellan i Laholm".

Möten mellan föräldrar där de på ett ledigt sätt kan diskutera sin roll stärker dem och i förlängningen barnen. Därför satsar Laholms kommun tillsammans med Region Halland på regelbundna föreläsningar och föräldraprogram under den gemensamma hatten ”Föräldrar emellan i Laholm”.

Satsningen inleds på onsdag, den 22 januari. Till Osbecksgymnasiets aula i Laholm kommer då psykolog Alf B Svensson från Gnosjö. En för sammanhanget välkänd föreläsare som ofta anlitas för att prata om föräldrarollen. ”Våga vara förälder” fokuserar på föräldrars självkänsla, att få tid för barnen, gränssättning, hur man kan hjälpa barnen i skolarbetet och hur man håller kärleken levande.

Ytterligare en föreläsning planeras under våren och två till hösten. Storföreläsningar blandas med framträdanden i mindre format.

Bra diskussioner

- Blandningen blir en slags palett. Via storföreläsningarna når vi många med tips och råd kring föräldrarollen. I det mindre formatet öppnas möjligheter för bra diskussioner om föräldraskapet, säger folkhälsoutvecklare Linda Erlandsson, och fortsätter:

- Erfarenheter från andra kommuner, som under en längre tid jobbat på liknande sätt samt forskningsstudier, visar att mötet och pratet mellan föräldrar betyder oerhört mycket för att bli stärkt i sin roll. När många delar med sig av sina erfarenheter blir det avsevärt lättare att hantera alla de situationer som en förälder hamnar i när barnen växer upp.

Till de entréfria föreläsningarna hoppas Linda Erlandsson, som tillsammans med Inger Öberg på Familjecentralen är samordnare för satsningen, också kunna knyta myndighetsföreträdare som kommer i kontakt med barn och ungdomar, exempelvis socialtjänst och polis.

- Deras syn på barn- och ungdomsproblematik är också viktig att få med sig i föräldrarollen, säger Linda.

Föräldraprogram

Logotyp för föräldrar emellanSatsningen på ”Föräldrar emellan i Laholm” vilar på ytterligare ett ben, föräldraprogram. Ett 15-tal personer, främst med anknytning till verksamheter inom skola och socialtjänst, utbildas nu till ledare för föräldraprogrammet Connect. Under våren hoppas Linda Erlandsson få igång några föräldragrupper med barn i åldrarna 8-12 år. Föräldrarna träffas tiotalet gånger utifrån det strukturerade innehåll som Connect tillhandahåller.

- Att vi valde just denna åldersgrupp beror på att den ofta glöms bort. Föräldrar med barn i yngre åldrar och med tonåringar är nämligen de som regelmässigt ges störst uppmärksamhet. Men när verksamheten kommit igång rejält är målsättningen att det finns föräldragrupper med barn i åldrarna 3-7 år, 8-12 år och 13-18 år. De allra yngsta hänvisas till Familjecentralen i Laholm som länge haft ett bra kontaktnät för småbarnsföräldrar.

Nätverk

Modellens båda ben ges också ett stödben, ett nätverk med företrädare för bland annat skolan, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, ungdomsmottagning och Anhörigcentrum. Med hjälp av företrädare från dessa organisationer hoppas Linda Erlandsson få ytterligare tips och idéer på bra programpunkter.

Först ut

I ett avseende är Laholms kommun först ut, föreläsningarna och föräldraprogrammet samlas under en hatt. Återkommande föreläsningar för föräldrar har dock getts på många olika håll i länet, allra längst i Kungsbacka. Under tio år har vårdnadshavarna i denna kommun getts möjlighet att fylla sin ”verktygslåda” med åtskilliga råd för att stärkas i föräldrarollen.

- Erfarenheterna är goda. Ju tryggare man blir i sin roll desto bättre förutsättningar får barnen för en bra uppväxt, säger Linda Erlandsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 januari 2014