JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / SD näst störst i Laholm

Jordskredsseger för Sverigedemokraterna

Publicerad 26 maj 2014

Rebecca Hjerén röstade i Stadshuset i Laholm. Hennes röst mottogs av Josefine Jönsson och Lena Johansson.

Sverigedemokraterna ökade med 9,6 procentenheter till 15,7 procent och blev därmed det näst största partiet efter Socialdemokraterna i EU-valet i Laholms kommun. Och i tre valdistrikt, Hishult, Knäred och Våxtorp, blev partiet till och med störst med som mest 24,2 procent i Våxtorp.

Framgången följde därmed resultatet för hela landet, men valvinden för Sverigedemokraterna blåste än kraftigare i Laholms kommun.

Till vinnarna hörde även Miljöpartiet som fick 12,2 procent av rösterna, en ökning med 4,8 procentenheter. Framgången ledde dock inte till att partiet klättrade på den politiska rangskalan. Miljöpartiet i Laholm bibehöll sin femteplats, men avståndet till Centerpartiet krympte rejält. Nu skiljer endast 0,8 procentenheter mellan de båda partierna.

Moderaterna valets förlorare

I likhet med resultatet på riksplanet blev Moderaterna valets stora förlorade. Partiet tappade 4,4 procentenheter och landade på 15,1 procent. En förlust som innebar att Sverigedemokraterna tog partiets tidigare plats som nästa största i kommunen.

Även folkpartiet backade. Tappade 2,9 procentenheter och fick totalt 9,6 procent.

Centerns framgångar på riksplanet smittade av sig lokalt, om än marginellt. Partiet fick 19 fler röster, men tappade i andelar av väljarkåren och gick från 14,1 till 13,0 procent.

Till vinnarna inom det borgerliga blocket sällade sig även kristdemokraterna, som hade vind i valmanskåren och ökade med 1 procentenhet till 5,9 procent.

Bakåt för Socialdemokraterna

På vänsterkanten backade Socialdemokraterna till 19,5 procent, ett tapp på 2,3 procentenheter. Åt motsatt håll gick Feministiskt initiativ. 2,9 procent av väljarkåren röstade på partiet. Därmed skiljer endast en procentenhet till Vänsterpartiets fördel.

Att Piratpartiets storhetstid är över blev lika påtagligt i Laholms kommun som på övriga platser i landet. I Laholms kommun fick partiet endast 1,4 procent av rösterna.

Färre röstade än i riket

Valdeltagandet steg från 42,2 procent till 44,5, men det var ändå långt ifrån rikssnittet på 51 procent.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 maj 2014