JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Släpper bok i Laholm

Barndeckare med Laholmsanknytning

Publicerad 07 maj 2014

När Åsa Öhnell på lördag, den 10 maj, kommer till Laholms stadsbibliotek släpper hon sin fjärde bok i serien om Klarabelladeckarna. Att handlingen i ”Tallskogens hemlighet” delvis förlagts till Laholm är ingen tillfällighet. Barnboksförfattaren har nämligen starka kopplingar till staden.

Huvudpersonerna Klara och Bella är ofta ute på vift. I den första boken ”Snögubbens hemlighet” far de runt i Sälens skidbackar, i den andra ”Droppstensgrottans hemlighet” är de i Grekland och i den tredje”Elefantförarens hemlighet”har de tagit flyget till Thailand.

Farmor och farfar i Laholm

I ”Tallskogens hemlighet” är de tillbaks i Sverige, till Laholm och dess omgivningar som Åsa Öhnell känner väl. Här bodde hennes farmor och farfar, Tyra och Gustav Sundgren. Hennes farfar var den förste rektorn på dåvarande yrkesskolan i Laholm, numera en del av Osbecksgymnasiet. Han var också engagerad i Lions och dirigent i Laholms manskör.

- Under hela mitt liv har jag tillbringat massor av tid i Laholm och Mellbystrand. När jag som barn besökte Laholm, tyckte jag att miljöerna liknade dem i Elsa Beskows Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Jag älskade farfar och farmors härliga hus på Gamlebygatan och förundrades över de små kullerstensgränderna runt omkring. Så Laholm betyder mycket för mig och har även betytt mycket för mina egna barn, säger Åsa Öhnell.

”Tallskogens hemlighet” är framför allt en spännande deckare, men här beskrivs också miljöer som författaren fascinerats av.

- Den lilla statyn med Staffan Stalledräng på Gamlebytorget, som jag själv red på som barn, har huvudpersonen Klara i min bok också ridit på när hon var yngre. Och Tallskogen syftar naturligtvis på Hökafältet i Mellbystrand.

Med släktingar i Laholm och Mellbystrand besöker hon ofta de platser och miljöer där hon som barn älskade att vistas.

På Stadsbiblioteket

Mellan klockan klockan 11 och 13 på lördag är författaren på Stadsbiblioteket.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 7 maj 2014