JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Tvätta bilen rätt

Tvätta bilen på rätt sätt – för miljöns skull

Publicerad 22 april 2014

Biltvätt på gatan är ett dåligt alternativ för miljön.

Hur brukar du tvätta din bil? Kommande helg, 26-27 april, är det Stora biltvättarhelgen, en kampanj som ska få bilägare att välja att tvätta bilen i en biltvätt istället för på gatan. I Laholms kommun finns fler än 14 000 registrerade bilar. När de tvättas på gatan rinner vattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och orenat vidare ut i naturen.

Stora biltvättarhelgen arrangeras av Svenskt vatten med syftet är att få fler att tvätta rätt för miljöns skull. Laholmsbuktens VA och miljökontoren i Laholm och Halmstad deltar i kampanjen.

Enligt en opinionsundersökning tvättar 26 procent av bilägarna i Sverige (37 procent av dem som bor i villa) bilen på gatan – samtidigt som nio av tio vet att det miljömässigt är det sämsta alternativet. Två av tre har dessutom nära till en biltvätt.

Så mycket som 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton bilvårdsprodukter och 2 000 ton olja riskerar att spridas i naturen i Sverige varje år på grund av att bilägare väljer fel sätt att tvätta sitt fordon. På en biltvätt tas däremot resterna omhand på ett mer miljövänligt sätt, och det tjänar både räkor och sjöstjärnor i Laholmsbukten på.

Tvätta på rätt sätt

  1. Bäst är att tvätta på en biltvätt, helst en miljömärkt. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör-det-självhall. Där renas vattnet innan det släpps vidare. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.
  2. Om man inte har tillgång till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller på garageuppfarten. Då rinner nämligen vattnet med alla föroreningar ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.

För mer information, klicka på länken till höger på sidan.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 april 2014