JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Utbyte mellan ungdomskårer

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Utbyte mellan ungdomskårer

Publicerad 27 oktober 2014

Ungdomarna från Laholm och Älvsbyn tränades bland annat i slangläggning. 

En tidig marskväll vid Lagan såddes ett frö. I Älvsbyn, 140 mil norr om Laholm, fanns en nybildad ungdomsbrandkår. Laholms mångårige ungdomsledare, Stefan Agnesson, slängde ut frågan till sina adepter om nordligt utbyte. Under helgen var ungdomarna från norr i Laholm.

- Det här var skitkul. Många bra övningar som lärde oss att fungera tillsammans inför en gemensam uppgift. Men det allra roligaste var ändå att träffa nya kompisar, så långt hemifrån.

Michelle Cedervall Nordström var en av nio ungdomar från Älvsbyn som tillsammans med ledarna David Berg och Jennie Nordström tog tåget till Laholm. Via sociala medier hade ungdomarna etablerat kontakt med varandra. Jennie Nordström och Stefan Agnesson var mer bekanta med varandra. Som ombud i Sveriges ungdomsbrandkår har de träffats några gånger. Här började de prata om utbyte mellan kårerna. Och ungdomarna var inte sena att haka på.

Blandade grupper

Ett glatt gäng ungdomar från Laholm och Älvsbyn.

I fredags kom ungdomarna från Älvsbyn till Laholm. Under dagarna har de i blandade grupper med laholmarna tränats i slangläggning, sjukvårdsinsatser och gnuggats i samordnade insatser där alla länkar är lika viktiga för bästa möjliga resultat. Kvällarna och nätterna har ungdomarna tillbringat i Friluftsfrämjandets anläggning i Timmershult.

Enda kåren i Norrbotten

I Laholms kommun är ungdomsbrandkåren en etablerad verksamhet sedan 1960-talet. I Älvsbyn har den endast två år på nacken. Trots sin ringa ålder är den ändå Norrbottens enda ungdomsbrandkår.

- Sedan vi bildades har jag varit i Kiruna, Kalix och Boden och berättat om verksamheten. De, liksom vi, ser en möjlighet till bättre framtida rekrytering av brandmän om man satsar på ungdomsbrandkårer, säger Jennie Nordström.

Det är också många ungdomars mål att bli brandmän. I två år har Laholmstjejen Hanna Nordström tillhört ungdomsbrandkåren.

- Vi har jätteroligt tillsammans och man lär sig väldigt mycket, säger hon, och är inriktad på att utbilda sig till brandman.

Lär sig överlevnad

I mitten av februari nästa år åker Laholmsungdomarna med ledare till Älvsbyn. Oftast den kallaste tiden på året med si så där 30 minusgrader och nästan meterdjupt snötäcke. Då gnuggas laholmarna i överlevnad under tuffa förhållanden.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 oktober 2014